de brug tussen burger en politiek

Gemeenteraad, Nieuws

h-EERLIJK ZOERSEL wil vragen beantwoord zien

De gemeenteraad van 22 januari 2019 gaat de geschiedenis in als een van de langste ooit gehouden in Zoersel. Op de agenda stond ondermeer de bespreking van de beleidsintenties van de nieuwe ploeg.
Hoewel de vergadering duurde tot 1.30 ’s nachts bleven heel veel vragen die we stelden onbeantwoord. Daarom agenderen we alle onbeantwoorde vragen opnieuw op de gemeenteraad van 19 februari.

Voorzitter Jos Vekemans: “Dat de vergadering zo lang duurde, had te maken met het lange voorleesmoment van de beleidsintenties. Dat was eigenlijk helemaal niet nodig, want de tekst met de beleidsintenties hadden we reeds 10 dagen eerder gekregen. We hadden ons goed voorbereid en hadden heel wat vragen, bedenkingen en constructieve voorstellen genoteerd. Normaal gezien motiveert en duidt elke schepen voor zijn bevoegdheden de beleidsintenties en valt gaandeweg de ene na de andere vraag weg omdat er meer duidelijkheid wordt gecreëerd. Dat was nu niet het geval. Of je een tekst leest of voorgelezen krijgt: de tekst blijft dezelfde.”

Het gevolg was dat in de tussenkomsten van de drie oppositiepartijen weinig geschrapt kon worden en dus duurden ook deze interventies zeer lang. De burgemeester begon haar repliek met de boodschap dat ze onmogelijk op alle vragen kon antwoorden, enerzijds omdat het zo veel vragen waren, anderzijds omdat bij het begin van de legislatuur nog niet alles duidelijk is.

Fractieleider Tom Sleeuwaert: “Onze fractie begrijpt maar al te goed dat je als nieuwe ploeg niet alles tot in detail in beeld hebt bij de start van een nieuwe bestuursperiode. Toch is het belangrijk om bij beleidsintenties een kader mee te geven zodat de gemeenteraad een beeld krijgt van de visie, de prioriteiten, de (financiële) haalbaarheid, enz. We begrijpen ook dat een aantal schepenen nog moeten groeien in hun rol en bevoegdheidsdomeinen. Daarom hebben we beslist om alle openstaande vragen opnieuw te agenderen. Vanuit h-EERLIJK ZOERSEL willen we het college hiermee de tijd geven om de vragen samen te bespreken, zodat elke schepen voor zijn bevoegdheden de nodige antwoorden en duiding kan geven op de komende gemeenteraad.”

In totaal agendeert h-EERLIJK ZOERSEL liefst 55 vragen waarvan 47 onbeantwoord bleven op de vorige gemeenteraad en 8 bijkomende vragen naar aanleiding van de repliek van het bestuur.

Ook oppositiepartij Vlaams Belang volgt het voorbeeld van h-EERLIJK ZOERSEL en agendeert op haar beurt 20 vragen die onbeantwoord bleven.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.