de brug tussen burger en politiek

Gemeenteraad, Verenigingsleven

“Maak de Kapel betaalbaar voor verenigingen”

Op de laatste gemeenteraad stelde h-EERLIJK ZOERSEL voor om de kost voor het gebruik van de Kapel veel lager te maken voor verenigingen. De Kapel wordt nu immers maar 42% van het jaar gebruikt en dan nog in hoofdzaak door de gemeente zelf.

h-EERLIJK ZOERSEL vroeg een overzicht op bij de gemeente over het gebruik van de Kapel, gelegen aan het administratief centrum Bethaniënhuis. De Kapel bestaat uit drie delen: de zaal zelf, de foyer en een mooie keuken (die alleen gereserveerd kan worden in combinatie met de zaal).

Jos Vekemans (voorzitter h-EERLIJK ZOERSEL): “Heel wat verenigingen hadden ons voor de verkiezingen meermaals laten weten dat ze de gebruikstarieven van de Kapel veel te hoog vonden om er activiteiten in te organiseren. Als je weet dat je als vereniging op een dag in het weekend 500 euro moet neerleggen voor het gebruik van de Kapel met de keuken, is dat voor de meeste verenigingen niet haalbaar. Als je veel werk hebt om de activiteit voor te bereiden of bij de afbraak wordt nog eens 50% van het gebruikstarief extra gerekend als je een extra dagdeel nodig hebt.”

h-EERLIJK ZOERSEL vroeg daarom de gebruikscijfers van 2018 op, samen met de kosten en de inkomsten. Het totaal aan inkomsten uit het gebruik van de Kapel bedroeg 13.910 euro.  Het totaal van de kosten: 61.330 euro.

We maakten zelf een gedetailleerde analyse van de cijfers. Op een jaar wordt de Kapel 156 dagen gebruikt, dat is 42% van het jaar. De zaal wordt in hoofdzaak gebruikt door de gemeente (66%), privégebruik voor bv. uitvaarten (22%) en gebruik door verenigingen (12%) is beperkt.

Sinds de invoering van de evenementenspeerpuntactie heeft elke vereniging jaarlijks eenmalig recht op gratis infrastructuur en logistiek tenminste als ze een groot evenement organiseren met een grote visibiliteit. Enkele verenigingen gebruiken deze speerpuntactie om de Kapel te huren voor een concert of zangfeest en betalen dus niet voor dit gebruik.

Uiteindelijk brengt het gebruik van de Kapel door verenigingen 1775 euro op jaarbasis op.

Fractieleider Tom Sleeuwaert (h-EERLIJK ZOERSEL): “Als de opbrengsten vanuit de verenigingen toch verwaarloosbaar klein zijn en de Kapel 58% van het jaar leeg staat, waarom kunnen we dan niet beslissen om de prijzen voor verenigingen structureel te laten zakken? Zo wordt de infrastructuur tenminste optimaal gebruikt. Dit hoeft niet volledig gratis te zijn, maar tegen een haalbaar tarief. Je helpt de verenigingen ermee verder, Zoersel bruist erdoor en je krijgt zelfs meer inkomsten binnen (zelfs al is de bijdrage bescheiden). Onze fractie stelde daarom voor om het reservatiebeleid en de tarieven voor de verenigingen te herzien in het kader van de beslissing over de nieuwe gebruikstarieven die in de nabije toekomst op de gemeenteraad zal komen.”

Burgemeester Verstreken reageerde dat het bestuur de tarieven zal bekijken op dat moment.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.