Betalen voor een restafvalcontainer die je niet gebruikt? Dat kan niet.

We kregen de voorbije week heel wat vragen over de omschakeling naar restafvalcontainers met chip. Een aantal gingen over het al dan niet verplichte karakter ervan.

De gemeenteraad heeft in juni dit jaar een retributiereglement goedgekeurd waarin tarieven werden vastgelegd voor de lediging van de containers, de verwerking van het afval en het gebruiksrecht. Dat staat zeer duidelijk in het retributiereglement: gebruiksrecht. Vandaar dat het ook een retributiereglement is en geen belasting.
Igean motiveert het gebruiksrecht op haar website als volgt: “voor het gebruik van de container betaal je maandelijks een vast bedrag, afhankelijk van de grootte van de container”.

Maar wanneer Zoerselse gezinnen of middenstanders Igean contacteren om te laten weten dat ze geen container nodig hebben omdat ze reeds gebruik maken van een andere afvalverwerker zoals Afval Alternatief, dan krijgen ze te horen dat het hebben van een Igean-restafvalcontainer met chip een plicht is, ook al wordt hij niet gebruikt. En ook op de website van Igean is er geen mogelijkheid om aan te geven dat ze geen container nodig hebben.

Charlotte Vercruyssen (gemeenteraadslid h-EERLIJK ZOERSEL): “Burgers en middenstanders moeten dus betalen voor een container die ze niet gebruiken. Vreemd is ook dat dit niet geldt voor GFT-containers die nochtans deel uitmaken van hetzelfde retributiereglement.”

h-EERLIJK ZOERSEL wil dat de gemeente aan Igean uitlegt dat het over een retributie gaat, en dat er dus alleen betaald moet worden wanneer je effectief gebruik maakt van de containers.

Vercruyssen: “We vragen ook om hier actief over te communiceren naar de bevolking, zodat burgers en middenstanders dit kunnen doorgeven aan Igean, zonder dat hen een retributie wordt aangerekend voor het plaatsen of wisselen van volume. Die bedraagt namelijk 15 euro.”

Eén gedachte over “Betalen voor een restafvalcontainer die je niet gebruikt? Dat kan niet.

  1. Hallo Charlotte – Tom – Jos

    Onaanvaardbaar!!! Dat een gemeente, op kosten van alle bewoners van Zoersel, IGEAN met een plastic bak voor vele jaren een goudmijn cadeau doet.
    Ik ben wel akkoord met een éénmalig redelijk aankoopbedrag. En verder betaal je per kg. Indien je in het systeem wil meestappen. Indien niet, betaal je ook niets.

    Met dank voor julie inzet

    Stan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.