Heerlijk Zoersel betreurt de beperkte inzet van de profploeg

De profploeg bestaat uit experten die door de Vlaamse regering gratis worden aangeboden aan lokale besturen om de lokale middenstand te ondersteunen. Volgens de website van VLAIO geeft de profploeg advies in:

  • het ontwikkelen van innovatieve winkelconcepten
  • het aantrekken van ondernemingen
  • het oplossen van een mobiliteits- of parkeerprobleem
  • de make-over van een dorpsplein
  • het communiceren over de troeven van de handelskern
  • het verzamelen van data en het inzetten van digitalisering
  • het aanreiken van juridisch advies
  • enz.

Profploeg kreeg eerst geen steun van meerderheid

Het voorstel om gebruik te maken van het initiatief van de profploeg werd vorig jaar in mei vanuit de oppositie geagendeerd op de gemeenteraad. Vreemd genoeg werd het punt toen weggestemd op voorstel van Schepen voor middenstand Olivier Rul (Open VLD).

Achteraf liet hij weten onvoldoende geïnformeerd te zijn door de administratie en werd het punt na een tweede agendering alsnog goedgekeurd.

Lokale ondernemersraad verneemt de prioriteiten van de profploeg in Zoersel

Op de tweede vergadering van de LOR (de Lokale OndernemersRaad) op 9 mei kwam de profploeg langs die Zoersel zal begeleiden. Dit gebeurde op vraag van Heerlijk Zoersel. Tom Sleeuwaert (vertegenwoordiger van Heerlijk Zoersel in de LOR): “Het leek ons nuttig dat de profploeg in rechtstreeks contact kwam met de mensen die in Zoersel de lokale ondernemers vertegenwoordigen. Door in dialoog te gaan zouden de prioriteiten van de werkzaamheden van de profploeg afgestemd kunnen worden. En dat bleek nodig.”

De profploeg had ter voorbereiding voorafgaand overleg gehad met de schepen voor Middenstand. Samen bepaalden ze de scope van wat de profploeg in Zoersel zou gaan doen.

Een druppel op een hete plaat 

Sleeuwaert: “Wat afgesproken werd, is een druppel op een hete plaat. Hoewel Zoersel drie dorpskernen heeft, gaf de profploeg aan zich in onze gemeente alleen maar te gaan bezighouden met Sint-Antonius, meer bepaald de site rond de kerk. Een vreemde keuze want het masterplan rond de kerk met de geplande woonprojecten van DCA biedt amper ruimte om nog iets fundamenteels aan te passen dat een boost kan geven aan het lokale ondernemersklimaat. Dat deelgemeente Zoersel, deelgemeente Halle en de andere ondernemers van Sint-Antonius vergeten worden, is al helemaal onbegrijpelijk. Toen ik de schepen hier attent op maakte, kwam het antwoord dat er aan de DCA-plannen inderdaad nog maar weinig aan te passen is, maar dat bijvoorbeeld het Kermisplein wel volledig eigendom is van de gemeente. Daar zou dus wel nog een nieuwe invulling aan gegeven kunnen worden. Of hoe een brede scope van wat een profploeg zou kunnen betekenen voor een gemeente herleid wordt tot een mogelijke herinrichting van het Kermisplein. En dat terwijl er nog zoveel andere uitdagingen zijn. Hoe zorgen we er bijvoorbeeld voor dat Zoersel en Halle geen slaapdorpen worden met amper nog middenstand? Hoe kunnen we lokaal kopen écht stimuleren? Hoe kunnen we digitalisering een plek geven om op te boksen tegen de bol.coms en de Amazons van deze wereld? Enz.

De aanwezige ondernemers op de LOR bleven net als ik op hun honger zitten na de toelichting door de profploeg. Hopelijk wordt de scope nog bijgestuurd op basis van onze input.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.