“Afspraken werden niet gevolgd”

De afbraak van de oude schoolgebouwen aan de Lindedreef in Halle is aan zijn vierde week toe. Ondertussen is de aannemer met graafmachines de uitgeklede ruwbouw aan het neerhalen.
Dit gebeurt niet volgens de regels van de kunst. Want de richtlijnen om de eeuwenoude kastanjeboom te beschermen worden niet gerespecteerd.
Tom Sleeuwaert, fractieleider van h-EERLIJK ZOERSEL, trok vrijdag aan de alarmbel bij schepen Danny Van de Velde. Die verzekerde dat er onmiddellijk actie genomen zou worden naar de aannemer en dat de werf zou worden stilgelegd als de aannemer zich niet in regel stelt.

Op de plaats van de oude school komt over enige tijd een woningbouwproject met 24 appartementen, waaronder 18 sociale woningen. De oude kastanjeboom, die volgens sommigen meer dan 150 jaar oud is maar nog steeds in prima conditie verkeert, zal centraal op het plein tussen de drie woonblokken komen.

Om de boom tijdens de werkzaamheden te beschermen, stuurde h-EERLIJK ZOERSEL in het verleden reeds verschillende keren aan om boombeschermende maatregelen te treffen. De meerderheid volgde ons hierin en stelde een firma aan om de boom te vrijwaren. Ook de omgevingsvergunning voor het slopen van de gebouwen vermeldt het volgende: ‘mits afdoende bescherming te bieden voor het behoud van de aanwezige kastanjeboom op de site.”

Tom Sleeuwaert, die sinds de start van de coronacrisis elke dag een wandeling maakt, passeerde vrijdag langs de werf en zag dat de werkzaamheden al vergevorderd waren.

“Groot was mijn verbazing toen ik vaststelde dat er op geen enkele manier iets gedaan wordt om de oude kastanjeboom te beschermen. Kranen rijden af en aan, vlakbij de boom. Als ze binnenkort aan het afgraven beginnen om het terrein bouwrijp te maken en dat gebeurt op een even onoordeelkundige manier, dan is de boom reddeloos verloren.”

Sleeuwaert verwittigde daarom onmiddellijk schepen van openbare werken Danny Van de Velde. Die dankte onze fractieleider voor de melding.

Van de Velde: “Er werd gisteren dadelijk actie ondernomen naar de aannemer toe. De voorheen gemaakte afspraken werden NIET gevolgd. De boom diende afgeschermd te worden met een omheining om schade aan de takken te vermijden, zodat de wortels niet de lijden hebben onder de druk van het werfverkeer. Maandag gebeurt er een controle op de werf. Indien ze niet voldoen aan de opgelegde eisen, zal de werf worden stilgelegd. Afspraken dienen nageleefd te worden.”

h-EERLIJK ZOERSEL is blij met deze prompte reactie, maar vraagt het bestuur om voortaan ook zelf de werkzaamheden van dichtbij op te volgen en ook in volgende fasen proactief controles uit te voeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.