“We krijgen hetzelfde, maar moeten er wel 3 keer meer voor betalen”

3,5 miljoen euro. Dat is het verschil in kostprijs tussen de grote bouwprojecten die de gemeente plant in Halle en Sint-Antonius in vergelijking met soortgelijke projecten in andere gemeentes.
h-EERLIJK ZOERSEL klaagt deze meerkost aan, want deze vreet aan de beleidsruimte van onze gemeente zonder dat de burger er beter van wordt. Onze partij wil daarom steeds een second opinion bij grote bouwprojecten.

De gemeente Schilde plant een nieuwe technische dienst naast het nieuwe containerpark aan de Rozenhoek. Deze zal liefst 1400 m² groot zijn en krijgt 22 poorten. Schilde investeert 1,1 miljoen euro in het project.

In Zoersel begint Van Roey binnenkort aan de bouw van de technische dienst in de Achterstraat in Sint-Antonius. Deze is 60 m² kleiner, maar kost wel 3 keer meer: 3,3 miljoen euro.

Schilde en Zoersel zijn vergelijkbare gemeenten, qua aantal inwoners, qua oppervlakte, enz. De noden van een technische dienst zijn vergelijkbaar in beide gemeenten. Toch kost die van Zoersel 2,2 miljoen euro meer.

Tom Sleeuwaert (fractieleider h-EERLIJK ZOERSEL): “Uiteraard kunnen er verschillen in afwerking zijn, maar zo’n groot verschil kun je met de beste wil van de wereld niet verklaren, laat staan motiveren. We zijn toch geen Sixtijnse Kapel aan het bouwen in de Achterstraat met dure marmeren vloeren! Het gaat over een technische dienst.”

h-EERLIJK ZOERSEL had op de gemeenteraad van juni ook reeds de hoge kostprijs van de nieuwe dorpszaal van Halle aangetoond.

Jos Vekemans (voorzitter h-EERLIJK ZOERSEL): “We hebben de meerderheid toen gewezen dat men in andere gemeenten dergelijke zalen kan zetten voor een derde van de prijs met een vergelijkbare capaciteit en dezelfde gebruiksmogelijkheden. Dit is niet schrijven met dubbel krijt, maar met een heel pak krijt.”

We krijgen hetzelfde als in andere gemeenten, maar moeten er wel 3 keer meer voor betalen. (Jos Vekemans)

Tom Sleeuwaert: “De gemeente Zoersel staat er financieel niet goed voor, onder andere door de grote investeringen en bouwprojecten in het verleden. We deden op de gemeenteraad van januari reeds een oproep aan de meerderheid om als goede huisvader de tering naar de nering te zetten. Niet door dienstverlening duurder te maken of af te schaffen of door de belastingen te verhogen, maar door de grote geplande projecten kritisch tegen het licht te houden, want reeds op dat moment liepen de kosten de spuigaten uit. En de voorbije maanden zijn deze kosten nog groter geworden.”

Als de nieuwe meerderheid van N-VA, Groen en Open VLD ons toen was gevolgd, hadden we én een dorpszaal, én een technische dienst én 3,5 miljoen extra beleidsruimte. (Tom Sleeuwaert)

h-EERLIJK ZOERSEL deed daarom op de gemeenteraad van oktober een oproep om grote bouwprojecten of investeringen steeds te onderwerpen aan een second opinion.

Sleeuwaert: “Zelfs al kost zo’n detailanalyse door experts van de geplande kosten geld, dat haal je er dubbel en dik uit. Hierdoor vermijd je ook als gemeente dat de kosten de pan uit swingen, zonder dat de burger er beter van wordt.”

2 gedachten over ““We krijgen hetzelfde, maar moeten er wel 3 keer meer voor betalen”

  1. Wat mij niet duidelijk is inzake de aanbesteding van de (vroegere) en recente bouwdossiers : ik mag toch veronderstellen dat er verschillende offertes werden opgevraagd die door een ingenieur en/of architect werden beoordeeld ?
    Werd er een advies door één van de ingenieurs/architecten gegeven ?
    Is er een vermoeden van belangenvermenging en/of “gesjoemel” ?

    1. Dag Peter

      De bouw van de nieuwe technische dienst kadert in PPS Zoersel, een Publiek Private Samenwerking waar bijvoorbeeld ook de bouw van de nieuwe bibliotheek van Zoersel toe behoorde. Er waren toentertijd twee partijen die plannen hebben opgemaakt voor de herinrichting van Zoersel dorp. Van Roey was een van deze partijen. Echter, om de ‘creativiteit van de inschrijvers niet te beperken’ mochten ze zelf voorstellen uitwerken voor de verschillende mogelijke sites die door de gemeente waren aangewezen. De details van deze plannen zijn moeilijk tot niet te vergelijken omdat de ene kandidaat soms een andere invulling gaf aan een site dan de andere kandidaat.
      Toen op een bepaald ogenblik het gemeentebestuur besliste om de nieuwe technische dienst niet in Zoersel dorp, maar in de Achterstraat te bouwen, werd er geen nieuwe openbare aanbesteding georganiseerd. Van Roey, die de opdracht heeft binnen gehaald van PPS Zoersel mocht een nieuw ontwerp maken voor de site van de Achterstraat.
      Voor dit ontwerp werd op geen enkel ogenblik een second opinion gevraagd.
      We hebben geen concrete bewijzen van belangenvermenging of gesjoemel.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.