Heerlijk Zoersel roept op om krachten te bundelen in stikstofdossier

Dit voorjaar bereikten de Vlaamse meerderheidspartijen (N-VA, CD&V en Open VLD) een ‘stikstofakkoord’ over een programmatische aanpak van de stikstofproblematiek, kortweg PAS. Hierop volgde een openbaar onderzoek in alle Vlaamse gemeenten. Dat liep tot 17 juni 2022. De lokale besturen kunnen ook zelf hun advies geven bij de PAS tot 1 augustus.

Op de gemeenteraadscommissie van dinsdag 21 juni werd een afvaardiging van de Zoerselse landbouwers uitgenodigd om de impact van het stikstofakkoord op de Zoerselse landbouw te komen toelichten.

Ook impact op de Zoerselse landbouwbedrijven

Jos Vekemans, voorzitter Heerlijk Zoersel: “In Zoersel zijn er geen rode bedrijven, maar toch is de impact op onze lokale landbouwbedrijven enorm. Tegen 2025 moeten onze Zoerselse rundveehouders de emissies verminderen met 15%, anders wordt mogelijk het aantal dieren dat ze mogen houden verminderd.

Die vermindering kan door innovatieve technieken toe te passen, maar deze technieken zijn eigenlijk alleen maar geschikt voor grotere bedrijven. Om deze technieken toe te passen, zouden onze Zoerselse bedrijven dus moeten groeien, maar ook dat wordt serieus bemoeilijkt door het stikstofakkoord.

Sterker nog: ook in de hectaren land die momenteel worden gebruikt door Zoerselse boeren, wordt de schaar gezet. Verschillende boeren gebruiken namelijk percelen waar over enkele jaren nulbemesting zal toegepast worden, wat betekent dat daar geen meststoffen meer gebruikt zullen mogen worden. Deze gronden worden hierdoor waardeloos voor de landbouw. In Zoersel alleen al gaat het over 19 hectaren, in de ons omliggende gemeenten waar onze boeren ook percelen gebruiken, gaat het om een veelvoud hiervan.”  

De Zoerselse praktijk tot in Brussel krijgen

Op de gemeenteraadscommissie werd een eerste versie van een tekst voorgelegd met daarin het advies vanuit de gemeente Zoersel.

Tom Sleeuwaert, fractieleider Heerlijk Zoersel: “De A4 bevat een korte typering van de Zoerselse landbouw en 5 vragen en aandachtspunten voor de Vlaamse overheid: het advies. Dit advies bevat terechte bezorgdheden over bijvoorbeeld de rechtszekerheid voor onze boeren, de innovatieve technieken, de compensaties, enz. alleen zijn deze zaken niet geconcretiseerd voor Zoersel. En dat vinden we een gemiste kans, zeker na de uitvoerige toelichting door de Zoerselse landbouwers zelf.

Door concrete voorbeelden toe te voegen en/of aan te geven hoe deze bezorgdheden op de Zoerselse landbouw van toepassing zijn, wordt het advies volgens ons een stuk krachtiger. Ik deed daarom een oproep aan het college om deze voorbeelden en toepassingen toe te voegen en een tweede versie van de tekst te agenderen op de gemeenteraad.”

Een krachtig signaal: een advies gedragen door de voltallige gemeenteraad

Welke tekst de meerderheidspartijen dinsdag op de gemeenteraad zullen voorleggen, de basistekst of de tekst met de concrete voorbeelden en toepassingen, is momenteel nog niet duidelijk. Maar het stemgedrag van Heerlijk Zoersel ligt wel al vast.

Sleeuwaert: “Uiteraard geniet een meer geconcretiseerde versie onze voorkeur. Maar we kunnen qua uitgangspunten ook achter de basistekst staan. Dus als ze die voorleggen, keuren we die zeker ook mee goed.

Ik doe een oproep naar alle partijen over de grenzen van meerderheid en oppositie heen om hetzelfde te doen, zodat het advies door àlle fracties gedragen wordt en een eenduidig signaal gegeven wordt vanuit de voltallige gemeenteraad.”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.