Heerlijk Zoersel-raadslid Cindy Van Paesschen neemt deel aan inleefweek kansarmoede en deelt haar ervaringen met de Zoerselaars

Volgende week zullen een tiental Zoerselaars deelnemen aan een inleefweek om te ervaren wat het is om in kansarmoede te leven. Heerlijk Zoersel-raadslid Cindy Van Paesschen is een van hen. Elke dag zal ze haar ervaringen delen via een blog, de website van Heerlijk Zoersel en via social media. Op die manier hopen we de problematiek van kansarmoede meer onder de aandacht te brengen.

Vlaanderen is een welvarende regio. Toch wordt 1 op 8 Vlamingen geboren in kansarmoede. Gemeente en OCMW Zoersel wil samen met Welzijnszorg deze problematiek onder de aandacht brengen en bespreekbaar maken.

Inleefweek met strikte regels

Volgende week vindt daarom een inleefweek plaats. Een tiental Zoerselaars gaat de uitdaging aan om een week lang te ervaren wat het is om in kansarmoede te leven. Elke vrijwilliger moet het zien te rooien met een budget van 60 euro. Daarmee moeten alle uitgaven zoals voeding, ontspanning en brandstof betaald worden. Er zijn heel wat regels waar elke deelnemer zich aan moet houden om de inleving zo realistisch mogelijk te maken (zie onderaan dit bericht). Iedere deelnemer krijgt ook dagelijks een opdracht waaraan soms onvoorziene kosten hangen.

Heerlijk Zoersel-raadslid Cindy Van Paesschen heeft zich ingeschreven als deelnemer en zal de komende week elke dag haar bevindingen delen.

Volg elke dag de ervaringen van Cindy

Cindy Van Paesschen: “De problematiek van kansarmoede ligt me nauw aan het hart. Hoewel ik er als voormalig schepen van sociale zaken geregeld mee geconfronteerd werd, heb ik gelukkig nooit zelf moeten ervaren welke impact dit heeft op mijn eigen leven. Om dit aan den lijve te ondervinden heb ik me daarom kandidaat gesteld als deelnemer van de inleefweek.

Er zijn een tiental Zoerselaars die samen met mij de uitdaging aangaan. Om ook andere Zoerselaars te betrekken in de problematiek van kansarmoede zal ik dagelijks mijn bevindingen delen op de blog van de gemeente, op de website van Heerlijk Zoersel en de sociale mediakanalen van onze partij. Op die manier bereiken we heel veel mensen.”

Een eerste confronterende ervaring

Hoewel de inleefweek pas start op 10 oktober heeft Cindy alvast een eerste ervaring die ze wil delen:

“Ik heb net een nogal vervelende intake gehad met de maatschappelijke assistente van het OCMW om een leefloon te verkrijgen. Ze heeft me alle nodige info gegeven, maar heeft me ook gewezen op mijn rechten en plichten.

Het was natuurlijk niet echt, maar het voelde wel zo aan.

Ze moest alles van mij en mijn gezinssituatie weten: inkomsten, uitgaven, verzekering, kosten allerhande en vooral veel privacy gerelateerde vragen.

Al direct bedacht ik me: zulke intakegesprekken moeten de aanvragers van een leefloon ook voeren, terwijl er vaak ook andere problemen zijn. Ik kan me inbeelden dat dit benauwend, zelfs vernederend kan overkomen bij de aanvragers

De inleefweek is nog niet eens begonnen, maar ik ben zonet alvast met mijn neus op de feiten gedrukt. Dit wordt confronterend.”


Tijdens de inleefweek moeten de deelnemers zich aan deze regels houden: 

  1. Je doet jouw best om een week met het opgelegde budget toe te komen.
  2. Voorraadkasten en diepvriezer gaan een week op slot! Je eet en drinkt enkel voeding aangekocht met het weekbudget (behalve olie, peper, zout, koffie en thee).
  3. Naast voeding wordt er verwacht dat je één product voor persoonlijke hygiëne (tandpasta, zeep…) en één onderhoudsproduct ((afwas)middel…) aankoopt binnen het budget. Probeer om het gebruik van deze spullen te beperken tot een minimum.
  4. Als je de enige deelnemer bent in jouw gezin, dan heb je voor jouw voeding van deze week twee opties: 
  5. Je zorgt zelf voor je eten en eet niet samen met de rest van jouw gezin/familie. Je eet en drinkt enkel voeding aangekocht met het weekbudget (behalve olie, peper, zout, koffie en thee).
  6. Je eet gewoon samen met jouw gezin/familie. Voor het ontbijt trek je 2 euro af per dag, een broodmaaltijd is 2 euro. Voor warm eten, trek je 3 euro af. Je bent niet verplicht drie maal daags te eten.
  7. Een wagen ter beschikking hebben, is geen evidentie. Je verplaatst je zoveel mogelijk te voet, met de fiets of met het openbaar vervoer. Wanneer je toch een auto nodig hebt, moet je de brandstof van die week ook betalen met jouw budget.
  8. Met je verbruik aan gas, elektriciteit en water hoef je voor deze ervaring geen rekening te houden. Mensen in armoede moeten dit vaak wel doen. Afhankelijk van hun situatie kunnen ze soms een beperkte woontussenkomst krijgen. Om die reden en omdat in onze ervaring genoeg verrassingen zitten, laten wij dit nu buiten beschouwing.
  9. Om je e-mails te controleren en om jouw ervaringen te delen op de Facebook-pagina, mag je elke dag een half uurtje het internet gebruiken (op jouw eigen pc, tablet en smartphone samen!). Voor ander opzoekwerk moet je een alternatieve oplossing zoeken.
  10. Tijdens de inleefweek mag je per persoon maximum 30 minuten bellen en 20 sms’jes versturen. Wanneer je je gsm onbeperkt wil gebruiken, moet je 5 euro aftrekken van jouw budget.
  11. Cultuur is een basisrecht. Je doet daarom mee aan één cultuuractiviteit naar jouw keuze.
  12. Mensen in armoede komen ook onverwachte situaties tegen. Een dringend doktersbezoek, tandpijn, een kapotte bril, een boete… In de loop van de week krijg je verschillende onverwachte situaties toegestuurd, waarvoor je een oplossing moet zoeken binnen jouw weekbudget.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.