Dirk Somers, voorzitter van de schoolraad van de Klim-op school in Sint-Antonius en lid van de agendacommissie van de Zoerselse cultuurraad, zet mee zijn schouders onder het project van Heerlijk Zoersel.
Voorzitter Luc Joris ging met Dirk in gesprek op een plek die hem nauw aan het hart ligt: de Klim-op school in de Heybleukenstraat. Een gesprek over lokale noden, engagement opnemen en een sterk verenigingsleven.
Van harte welkom, Dirk, in onze ploeg. Kun je je even voorstellen?
Ik ben geboren in 1975 in Deurne en opgegroeid in Wijnegem, in de periode dat Wijnegem nog een echt dorp was. Lang voor er sprake was van een shopping center of een tram. Na eerst een woning gekocht te hebben in Schoten heb ik mijn vrouw Karen leren kennen in 2009. We zijn getrouwd in 2011 en hebben een jaar later samen onze huidige woning gekocht in Zoersel. Terug naar de rust van een landelijke gemeente, zoals Wijnegem zoveel jaren geleden.
Ik ben de trotse papa van Max (12) en Hanne (9). Ze gaan beiden naar de Klim-op school in Sint-Antonius. Max heeft dit jaar afscheid genomen en gaat naar het middelbaar volgend jaar. In de 12 jaar dat we in Zoersel wonen, is er al heel wat veranderd. Mijn vrouw baat ondertussen reeds 3 jaar een zaak uit in Sint-Antonius die ik samen met haar heb opgestart.
Je bent ook actief in en zelfs voor het verenigingsleven in Zoersel.
Klopt, ik ben 6 jaar geleden mee in de agendacommissie van de cultuurraad gestapt waar ik me probeer in te zetten om het Zoerselse socio-culturele leven te ondersteunen. Mijn overtuiging is dat verenigingen, buurtcomités en sociale initiatieven de lijm van een samenleving zijn. Het kloppend hart van een gemeente.
Ik zet ook mijn schouders mee onder de werking van de school van mijn kinderen door de schoolraad voor te zitten en geregeld te helpen bij de vele evenementen. Prachtige school trouwens met een zee van ruimte. Binnen een paar jaar zou daar normaal gezien de bouw moeten beginnen van een volledig nieuwe school. Spijtig genoeg moeten ze dan 1/3 van de ruimte afgeven. Het zal verkocht worden, aan wie weten we nog niet. Die locatie zou, gezien de nabijheid van 4 scholen ideaal zijn om te ontwikkelen als gezamenlijke ontspanningsplaats in de dorpskern.
Gezien mijn zoon een fervente voetballer is bij KFC Halle gaan we daar ook af en toe helpen. Ik probeer samen met mijn vrouw ook altijd aanwezig te zijn op de evenementen van de lokale middenstand. Ook daar merk ik heel wat inzet om onze lokale ondernemers in the picture te zetten.
In de vrije tijd die rest probeer ik met mijn gezin toffe dingen te doen in of buiten de gemeente. Lekker eten en een bijpassende al even lekkere wijn zijn een passie. Ofwel sta ik zelf achter de potten, ofwel gaan we een keer uit eten. Daarvoor heb je trouwens ook prima keuze binnen onze eigen gemeente.
En nu kriebelt de politieke microbe opnieuw.
Qua politiek heb ik ondertussen inderdaad een beetje ervaring. Ik merk dat lokale partijen met een Vlaamse of Belgische moederpartij vaak thema’s herkauwen in de lokale campagne. Ik blijf daar altijd wat op mijn honger zitten wat betreft lokale thema’s. Sociaal beleid is nodig, maar hoe vertaal je dat in je eigen gemeente? Wat leeft er bij mensen in je eigen straat, achter je eigen hoek?
Ik heb zelf in de coronaperiode nog het initiatief genomen de gemeente aan te spreken op het eerder kleine aanbod aan ontspanningsmogelijkheden voor kinderen van 2 tot 10. Ik kreeg weinig tot geen respons vanuit de gemeente, moet ik zeggen. Vooral dat kan ik terugvinden bij Heerlijk Zoersel. Luisteren naar mensen en hén laten bepalen wat belangrijk is. Dat is tenslotte waarvoor je een lokaal politiek engagement opneemt. Liefst zonder partijpolitiek en verplichtingen naar een nationale partij.
Wat worden jouw speerpunten, Dirk?
Ik kijk ernaar uit om samen met de rest van het team van Heerlijk Zoersel werk te maken van een warm en sociaal Zoersel. Hopelijk kan ik me verder verdiepen in het versterken van de infrastructuur voor onze kleinste inwoners. Het is ook belangrijk waardevolle initiatieven te steunen die mensen helpen die het moeilijk hebben. Een mooi voorbeeld daarvan is Miekado. Die mensen verdienen echt een vaste locatie. Sociaal beleid ligt me na aan het hart.
En niet te vergeten: veel meer ondersteuning voor de vele vrijwilligers die zich inzetten in al die mooie verenigingen van onze gemeente. Je belangeloos inzetten om mensen bij elkaar te brengen is iets dat veel te weinig in de verf wordt gezet. Enfin, laat ons er aan beginnen!