Waar moet de nieuwe bib van Sint-Antonius komen? Is er nood aan een gemeentelijke antenne in de dorpskern van Zoersel? Vind je dat de Kwadestraat geknipt mag worden?
Het zijn maar enkele vragen die deel uitmaken van ‘De Grote Wijkbevraging’ van Heerlijk Zoersel. ‘De Grote Wijkbevraging’ heeft haar naam niet gestolen. Zo krijgt élke Zoerselse wijk in juni een vragenlijst met concrete vragen die betrekking hebben op de wijk. Iedereen wordt uitgenodigd om actief mee na te denken over zijn of haar wijk. De vragen kunnen zowel digitaal als op papier ingevuld worden. Wie de papieren vragenlijst invult, kan deze terugbezorgen op een van de 60 (!) wijkpunten die mooi verspreid liggen over de gemeente.
9 wijken en 22.317 ervaringsdeskundigen actief betrekken
Zoersel telt 22.317 inwoners die verspreid wonen over 9 wijken. Als lokale partij wil Heerlijk Zoersel elke wijk een stem geven in het beleid. Want elke wijk is anders. Een landelijke wijk als Einhoven valt niet te vergelijken met de kern van Sint-Antonius. Elke wijk heeft andere mogelijkheden, maar ook andere noden en uitdagingen. Om die goed in kaart te brengen en het Zoerselse beleid hierop aan te passen, organiseert Heerlijk Zoersel ‘De Grote Wijkbevraging’.
In juni ontvangt elke Zoerselaar per wijk een aparte brief in de bus met op de achterzijde een vragenlijst.
Luc Joris, voorzitter Heerlijk Zoersel: “We nodigen iedereen uit om mee na te denken over de eigen wijk: wat loopt er goed, wat kan er beter? Daarnaast hebben we per wijk ook zelf een aantal specifieke vragen of dilemma’s geformuleerd die betrekking hebben op de wijk. Hiermee willen we bijvoorbeeld de mening van de wijk leren kennen over ideeën of plannen die de gemeente heeft. Maar we peilen even goed naar concrete voorstellen van burgers voor hun wijk rond een bepaalde problematiek. Het zijn immers de inwoners van een wijk die het nauwst betrokken zijn bij wat er zich in hun directe omgeving afspeelt. Al deze ervaringsdeskundigen willen we een stem geven met ‘De Grote Wijkbevraging’.”
60 wijkpunten
Tom Sleeuwaert, fractieleider Heerlijk Zoersel: “Op elke brief staat een QR-code. Als je die scant met je telefoon of tablet, verschijnt de vragenlijst van jouw wijk digitaal. Op die manier kun je van op je terras of aan je keukentafel de vragen beantwoorden. Heel makkelijk voor wie graag digitaal werkt.
Maar we hebben er ook voor gezorgd dat Zoerselaars die liever op papier antwoorden, hun antwoorden eenvoudig aan ons kunnen terugbezorgen. Hiervoor bedachten we een systeem van ‘wijkpunten’. Per wijk staan er op elke brief een aantal adressen vermeld. In deze brievenbussen kunnen de Zoerselaars hun ingevulde vragenlijst deponeren tot eind augustus. In totaal zijn er maar liefst 60 (!) wijkpunten waar de antwoorden bezorgd kunnen worden, zodat er altijd een of meerdere wijkpunten in je directe omgeving liggen.”