De bestaande infrastructuur beter onderhouden en inrichten op polyvalent gebruik
We zorgen voor een beter beheer en onderhoud van de bestaande infrastructuur, zodat die maximaal gebruikt kan worden:
- We voorzien een hoger onderhoudsbudget zodat schade en tekorten sneller kunnen worden aangepakt. Het gaat dan zowel over kleine zaken als kapotte tafels en stoelen die vervangen moeten worden, maar ook grotere ingrepen zoals het aanpakken van het lekkageprobleem in de sporthal van Beuk & Noot.
- Goede afspraken dienen gemaakt te worden als verenigingen hun infrastructuur doorverhuren aan derden. Er is ook nood aan controle op het correct gebruik bij verhuur aan andere gebruikers.
- We richten bestaande infrastructuur gebruiksvriendelijker in waar nodig. Zo voorzien we in Halle Luja een drankenberging op het gelijkvloers en een verhoogd platform achter de toog zodat helpers overal beter aan kunnen.
- Waar mogelijk doen we ingrepen aan de bestaande infrastructuur, zodat die door een grotere groep verenigingen gebruikt kan worden, bv. door een scheidingswand te voorzien in een ruimte of door schoolgebouwen en -terreinen ook na schooltijd open te stellen van verenigingen.
Waarom?
Infrastructuur en gemeenschapsvoorzieningen hebben vaak zeer veel geld gekost, zowel voor de gemeente als voor de verenigingen zelf. Een correct beheer is dan ook noodzakelijk.
Het is onmogelijk om voor elke vereniging aparte infrastructuur te voorzien. Dat is in veel gevallen ook niet nodig. Maar dan moeten zij wel maximaal gebruik kunnen maken van de reeds aanwezige infrastructuur.
Verenigingen ondersteunen in hun werking en bij nieuwe projecten
We breiden de ondersteuning van onze verenigingen verder uit en werken nauw samen met hen voor de realisatie van hun nieuwe projecten.
Algemeen:
- Het aanbod van de uitleendienst uitbreiden met waterdichte parasols en vouwtenten. Een ruimer aanbod kan ook gecreƫerd worden, samen met onze buurgemeenten, bv. een podiumwagen.
- We onderzoeken de mogelijkheid om collectieve stockageruimte(n) te faciliteren voor verenigingen die hier nood aan hebben.
- We zorgen in samenwerking met de verenigingen voor een gemeentelijk vormingsaanbod voor de vele vrijwilligers, bv. over veranderingen in de wetgeving, AED-gebruik, EHBO, enz.
- Er komt een indexering van de werkingsmiddelen.
- Wanneer nieuwe infrastructuur gepland wordt door de gemeente of door andere initiatiefnemers, wordt steeds bekeken hoe deze zo polyvalent mogelijk ingezet kan worden, ook na de eigen gebruiksuren. Voorbeelden: de nieuwe school en schoolomgeving van Klim-OP, de nieuwe lokalen van Chiro Sint-Antonius, de nieuwe bibliotheek van Sint-Antonius, de verenigingsinfrastructuur in deelgemeente Zoersel, enz. Lokalen kunnen breder inzetbaar worden door te kiezen voor de juiste vloeren, wanden en beweegbare sluitstukken. Door vergader- en speellokalen creatief te verbinden, kunnen ze voor en door verschillende doeleinden en verenigingen gebruikt worden.
Nieuwe projecten:
We ondersteunen de verenigingen in hun projecten:
- De verenigingsinfrastructuur in deelgemeente Zoersel, samen met Eendracht Maakt Macht, Tilia, Obscura, Danco Movado en andere verenigingen die er gebruik van willen maken
- De kunstgrasvelden in de drie deelgemeenten samen met de voetbalclubs
- De beachvolleyterreinen samen met de volleybalclubs
- Petanqueterreinen samen met OKRA Sint-Antonius
- Nieuwe lokalen samen met Chiro Sint-Antonius
- Een nieuw erfgoedlokaal samen met Nenufar, na verhuis van de spel-o-theek naar de vernieuwde bibliotheek
Waarom?
Het is onmogelijk om voor elke vereniging aparte infrastructuur te voorzien. Dat is in veel gevallen ook niet nodig. Maar dan moeten zij wel maximaal gebruik kunnen maken van de reeds aanwezige en nieuwe infrastructuur en de andere faciliteiten die de gemeente biedt. Vanuit de verenigingen kwam de vraag naar extra ondersteuning op vlak van vorming, en ook enkele logistieke uitbreidingen van onze uitleendienst.