“Zolang niemand klaagt, moet je je niet aan het decreet houden”

Heerlijk Zoersel agendeerde op de gemeenteraad van december een voorstel om de verslaggeving van de intercommunales voortaan op een gemeenteraadscommissie te doen in plaats van op de gemeenteraad. Hierdoor is er voldoende tijd voor de bespreking en wordt nachtbrakerij op de gemeenteraad vermeden.
In plaats van dit voorstel alle kansen te geven en het ter controle voor te leggen bij het Agentschap Binnenlands Bestuur richtte schepen en Vlaams parlementslid Katrien Schryvers haar pijlen op de oppositie. Ze verweet Vlaams Belang dat de partij klacht had ingediend tegen intercommunales die in het verleden een loopje namen met het decreet. Een ongeziene uitspraak die erop neerkomt dat zolang er niemand klaagt het Decreet niet gevolgd moet worden.

Zoersel maakt deel uit van verschillende intergemeentelijke samenwerkingsverbanden (intercommunales) die bepaalde opdrachten namens onze gemeente uitvoeren, bv. de afvalophaling en de werking van het containerpark. Volgens artikel 441 van het Decreet Lokaal Bestuur (DLB) moet elke intercommunale twee keer per jaar verslag komen uitbrengen op de gemeenteraad over haar bevoegdheden en beleid.

Infosessies worden teruggefloten

Tot voor kort werd er echter geen gevolg gegeven aan deze decretale verplichting. De intercommunales kwamen niet naar de gemeenteraad maar organiseerden een infomoment op een andere locatie waar alle raadsleden van elke gemeente werden uitgenodigd.

Omdat er verschillende intercommunales zijn en de verplichting bestaat om twee keer per jaar verslag uit te brengen, was het onmogelijk voor alle raadsleden om elk van deze infomomenten bij te wonen. Bovendien waren deze infomomenten niet publiek toegankelijk, wat nochtans decretaal verplicht is.

Vlaams Belang diende daarom een klacht in bij het Agentschap Binnenlands Bestuur (ABB). ABB stuurde daarop een schrijven naar de verschillende intercommunales om hen te wijzen op hun decretale verplichting conform artikel 441.

Opnieuw nachtbrakerij door lange gemeenteraden?

Dit schrijven had effect. Op de gemeenteraad van november kwamen liefst 5 intercommunales langs om verslag te doen over hun werkzaamheden. Mede hierdoor liep de gemeenteraad uit tot 1 uur ’s nachts.

Jos Vekemans, voorzitter Heerlijk Zoersel: “Zoersel heeft een slechte reputatie wat de lange duur van de gemeenteraden betreft. De voorbije maanden zagen we hierin beterschap, maar door de verslaggeving van de verschillende intercommunales dreigen we opnieuw geregeld over middernacht te gaan. Omdat we heel wat opdrachten hebben uitbesteed aan de intercommunales, is deze verslaggeving zeer belangrijk en moet ieder raadslid de kans krijgen om vragen, voorstellen en bedenkingen te formuleren. Daarom agendeerde Heerlijk Zoersel op de laatste gemeenteraad een ontwerpbesluit om deze verslaggeving voortaan te doen op een aparte gemeenteraadscommissie. Zo wordt de agenda van de gemeenteraad niet belast, is er voldoende tijd voor tussenkomsten van raadsleden en kan het publiek alles goed volgen, wat niet het geval was bij de infomomenten die de intercommunales zelf organiseerden.”

Kan het of kan het niet?

Artikel 441 van het Decreet stelt dat de verslaggeving dient te gebeuren op de gemeenteraad. Er zijn echter ook andere artikelen in het Decreet die de gemeenten toestaan om beslissingen te nemen over hun eigen bevoegdheden en de manier waarop ze die organiseren.

Tom Sleeuwaert, fractieleider Heerlijk Zoersel: “Uiteraard moet elke beslissing die de gemeenteraad neemt juridisch in orde zijn. Daarom stelde ik voor dat de gemeente ons ontwerpbesluit (met de verwijzingen naar deze andere artikelen) eerst voor zou leggen aan het Agentschap Binnenlands Bestuur, zodat zij hun opmerkingen en hun goed- of afkeuring zouden kunnen geven.”

“Zolang niemand klaagt, moet je je niet aan het decreet houden”

In plaats van hierin mee te gaan, protesteerden zowel de burgemeester als schepen Katrien Schryvers tegen het voorstel. Volgens hen was het decretaal niet mogelijk.

Sleeuwaert: “In haar verweer probeerde Katrien Schryvers de verantwoordelijkheid bij de oppositie te leggen dat er sinds kort tijd van de gemeenteraad besteed moet worden aan de intercommunales. Ze stelde dat een verslaggeving door de intercommunales in heel veel gemeenten niet op de gemeenteraad gebeurt en dat dat totaal geen probleem is zolang niemand erover valt en een klacht indient. Maar omdat Vlaams Belang een klacht had ingediend tegen de praktijk van de externe infomomenten, was het volgens Schryvers de schuld van de oppositie dat dit nu op de gemeenteraad moet gebeuren. Een zeer opvallende uitspraak voor iemand die naast schepen ook advocaat en Vlaams parlementslid is, want eigenlijk zegt ze dat zolang er niemand klaagt het decreet niet gevolgd moet worden. Bovendien hebben de Zoerselse meerderheidspartijen jaar en dag zelf toegestaan dat de intercommunales zich niet aan hun decretale verplichting moesten houden door de verslaggeving op infomomenten toe te staan.”

Heerlijk Zoersel vroeg daarom op het einde van de gemeenteraad aan de gemeenteraadsvoorzitter of hij ons ontwerpbesluit aan Binnenlands Bestuur wilde voorleggen voor advies. Marcel de Vos ging hier gelukkig op in wat ertoe leidde dat de algemeen directeur van de gemeente de vraag ondertussen formeel aan ABB heeft gesteld.

Bekijk hieronder een fragment van de behandeling van dit punt. De bespreking van het volledige punt kun je herbekijken via de livestream van de gemeenteraad.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.