Burgers kunnen voortaan vragen stellen tijdens digitale gemeenteraad

Op elke openbare zitting van de gemeenteraad is er een moment voorzien waarop burgers vragen kunnen stellen die tijdens de zitting beantwoord worden. Omdat er sinds april digitaal vergaderd wordt, was het stellen van vragen door burgers lange tijd niet mogelijk.
Op voorstel van h-EERLIJK ZOERSEL kunnen burgers bij digitale gemeenteraden voortaan hun vragen vooraf indienen. Deze zullen tijdens de zitting worden beantwoord door de burgemeester en de schepenen.

Tijdens de eerste lockdown moest een oplossing gevonden worden voor het veilig organiseren van de zittingen van de gemeenteraad. De voorzitter van de gemeenteraad stelde initieel voor om de vergaderingen via e-mail te laten plaatsvinden.

Jos Vekemans (voorzitter h-EERLIJK ZOERSEL): “Dit was voor ons onaanvaardbaar, omdat je zo geen debat kunt voeren. Op die manier zou er ook geen opname gemaakt kunnen worden van de zitting en zou het voor burgers daarom meer dan een maand duren voor ze in detail konden vernemen wat er op de gemeenteraad gezegd en beslist was. Het verslag van een gemeenteraad wordt immers op de eerstvolgende zitting goedgekeurd.”

Uiteindelijk werd beslist om de vergaderingen online via Zoom te houden. Onder druk van de oppositie werden deze online gemeenteraden ook via livestream toegankelijk voor de burgers. Wil je een online gemeenteraad volgen of een eerdere zitting herbekijken, dan kun je terecht op het Youtube-kanaal van de gemeente.

Raymond Van den Branden (bestuurslid h-EERLIJK ZOERSEL): “Het nadeel van online gemeenteraden is dat burgers geen vraag kunnen stellen aan het college. Dit is een recht dat nochtans is ingeschreven in het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad. Daarom stelde onze fractie in augustus bij de herziening van het huishoudelijk reglement voor om burgers bij digitale vergaderingen vooraf hun vragen te laten insturen. Een idee dat ik zelf in Middelkerke heb opgepikt.

De meerderheidspartijen hebben het voorstel uiteindelijk niet opgenomen in het huishoudelijk reglement, net zomin als heel wat andere constructieve voorstellen, trouwens. Maar toch wordt vanaf nu de mogelijkheid om vragen te stellen geboden op de manier die h-EERLIJK ZOERSEL had voorgesteld.”

Iedere inwoner van Zoersel kan voor de gemeenteraad twee vragen per e-mail bezorgen aan secretariaat@zoersel.be. Dit moet ten laatste gebeuren op de dag van de zitting, voor 16.30 uur. Deze vragen zullen beantwoord worden door het college.
Als er tijdens de zitting van de gemeenteraad onvoldoende tijd is om de vragen te beantwoorden, dan zal het college de vragen schriftelijk beantwoorden en worden ze toegevoegd aan het zittingsverslag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.