de brug tussen burger en politiek

Bruisende dorpskernen, Gemeenteraad

Onbegrijpelijk. Zoersels schepen voor middenstand weigert Vlaamse hulp voor onze middenstanders

Middenstandsschepen Olivier Rul (Open VLD) wil niets weten van de hulp die de Vlaamse overheid voorziet om de Zoerselse handelskernen te versterken. Dat is gebleken op de gemeenteraad van mei. De volledige meerderheid stemde het oppositievoorstel om hierop in te gaan weg. Onbegrijpelijk als je weet dat de geboden hulp niks kost aan de gemeente en het bestuur zelf geen relanceplan die naam waardig heeft of dit soort ondersteuning kan bieden.

De Vlaamse overheid, waar Open VLD deel van uitmaakt nota bene, wil een ploeg van experten ter beschikking stellen van lokale besturen om de handelskernen te versterken, een zogenaamde ‘profploeg’. Deze experten komen naar de gemeente voor overleg en een grondige analyse ter plaatse en doen voorstellen over e-commerce, vastgoed, events, sociale media en logistieke oplossingen. Deze begeleiding is volledig kosteloos voor de gemeenten en bindt de lokale besturen aan geen enkel verder engagement.

Tom Sleeuwaert (fractieleider h-EERLIJK ZOERSEL): “Ik viel van mijn stoel bij de behandeling van dit agendapunt dat door Vlaams Belang was ingediend. Niet alleen begon de schepen voor middenstand een betoog te geven dat volledig naast de kwestie was omdat hij het agendapunt niet goed gelezen had en dacht dat het ging over een ander voorstel van de Vlaamse overheid waarin er wel een bijdrage gevraagd wordt van de gemeente. En zelfs toen duidelijk werd gesteld dat de gemeente tot niks verplicht is, stemde de schepen en de rest van de meerderheid het voorstel weg waar een pak andere gemeenten wel gebruik van maakt.

Werkelijk onbegrijpelijk, zeker als je weet dat Zoersel niet over een uitgebouwd relanceplan beschikt, laat staan dat Zoersel dit soort ondersteuning of advies geeft of kan geven aan onze ondernemingen. We blijven samen met de Zoerselse ondernemers op onze honger zitten wat betreft een echt beleid voor onze ondernemers. Een beleid dat verder gaat dan een aantal acties zoals het aankopen van veel te dure winkeltassen of initiatieven die eerder op toerisme gericht zijn.”

h-EERLIJK ZOERSEL vindt dat deze uitgestoken hand van de Vlaamse overheid dan ook positief beantwoord had moeten worden. Het leek ons nuttig dat externe experts hun licht konden laten schijnen op hoe we als gemeente het ondernemersklimaat kunnen verbeteren en keken uit naar hun  concrete adviezen. Het heeft niet mogen zijn.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.