Tijd voor actie in het zwembaddossier

Het dossier van het nieuwe intergemeentelijke zwembad lijkt volledig stil te liggen. Bijna drie maanden na het laatste overleg van de werkgroep is er nog steeds geen basis gelegd voor een bestek waarop de verschillende kandidaten een dossier kunnen indienen. Lille heeft plannen om zelf een gloednieuw zwembad te bouwen en wil zwem-uren verkopen aan andere gemeenten. Helaas wil de gemeente Zoersel hier momenteel niet op ingaan.
h-EERLIJK ZOERSEL vreest dat door de stilstand van het eigen zwembaddossier en de onwil om met Lille rond de tafel te zitten, onze Zoerselse basisscholen binnenkort zonder zwemwater zullen vallen. We roepen de meerderheid daarom op om werk te maken van het dossier van het intergemeentelijk zwembad, maar parallel ook de gesprekken met Lille aan te knopen.

Gemeente moet locatie en partners vinden

Om te komen tot een selectie van de kandidaten en een bestek voor een nieuw intergemeentelijk zwembad, werd een werkgroep samengesteld met politieke vertegenwoordigers van Zandhoven en Zoersel, medewerkers van beide gemeentelijke administraties en advocaat Dirk De Keuster die gespecialiseerd is in zwembaddossiers.  Deze werkgroep kwam voor de eerste keer samen op 26 januari 2021. Exact een week later kwamen de verschillende geïnteresseerde kandidaten zich voorstellen aan de werkgroep. 

Op de laatste vergadering van de werkgroep op 3 maart 2021 werd door Dirk De Keuster een uitgebreide toelichting gegeven over de volgende stappen in de procedure. Hij gaf daar huiswerk mee aan de schepencolleges van Zandhoven en Zoersel, want er moesten een aantal beslissingen genomen worden alvorens er gestart zou kunnen worden met de voorbereidingen van een bestek.  Beide schepencolleges moesten het eens worden over de locatie van het nieuwe zwembad, engagementen bekomen van andere gemeenten die als volwaardige partner mee in het project zullen stappen en afspreken hoe de kosten verdeeld zullen worden tussen de deelnemende gemeenten. 

De tijd dringt

Tom Sleeuwaert (fractieleider h-EERLIJK ZOERSEL en lid van de werkgroep): “We zijn nu bijna drie maanden later en nog steeds is hier geen ei over gelegd door de schepencolleges. We zijn kostbare tijd aan het verliezen, want de huidige huurovereenkomst loopt af in 2025 en bovendien kan die voortijds worden stopgezet mits vooropzeg van 1 jaar. Volgens de meest optimistische timing die ons werd voorgesteld door De Keuster zou het zwembad ten vroegste in de zomer van 2024 open kunnen gaan, maar dan had het bestek goedgekeurd moeten zijn op de gemeenteraad van mei. Zolang de colleges hun huiswerk niet gedaan hebben, kan er zelfs niet aan de voorbereiding van het bestek gestart worden.”

NU actie ondernemen

Om te vermijden dat de Zoerselse basisscholen niet meer terecht zullen kunnen in een zwembad in de buurt, roept h-EERLIJK ZOERSEL de Zoerselse meerderheid op om de handen uit de mouwen te steken. Enerzijds door het project van een nieuw intergemeentelijk zwembad te reanimeren, anderzijds door parallel gesprekken op te starten met Lille.”

Bekijk de behandeling van dit punt op de gemeenteraad:

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.