Het schepencollege van Zoersel heeft de bouwaanvraag voor de bouw van drie meergezinswoningen op de site van de Toverfluit en de Stock 2001 geweigerd. De aanvrager was van plan om er in totaal 39 appartementen te realiseren. Heerlijk Zoersel is blij met deze weigering en roept de meerderheid op om dringend werk te maken van een afdwingbaar Plan Ruimte Zoersel dat bepaalt welk soort ontwikkelingen waar wel/niet kunnen.
Geen grondmaximalisatie
Tom Sleeuwaert, fractieleider Heerlijk Zoersel: “Dat er iets moet gebeuren met dat perceel, dat is duidelijk. De oude Toverfluit lijkt iedere keer dat je er passeert nog meer uiteen te vallen. Onze fractie is op zich voorstander van de invulling voor kleinschalige woningbouw op die locatie, maar dan wel met de nodige aandachtspunten zoals ook de GECORO die al in haar advies heeft geformuleerd. Denk maar aan de waterhuishouding, de inkijk naar de buren en het voorzien van voldoende kwalitatief groen. En ook het voorstel om te gaan naar minder woon-densiteit op de site volgen we volledig. We zijn dan ook blij dat het college gevolg geeft aan de adviezen van de GECORO en andere instanties en de aanvraag weigert.”
Nood aan afdwingbaar kader ruimtelijke ordening
Volgens het gewestplan is de site van de Toverfluit en de Stock 2001 gelegen in ‘woonparkgebied’. Wonen is er dus mogelijk, maar het voorgestelde project was veel groter dan wat de voorschriften toelaten in woonparkgebied. Ook andere percelen langs de Kapellei liggen trouwens in woonparkgebied, denk maar aan de site van de Delhaize en de Lidl. Die ontwikkelingen waren ook niet in overeenstemming met de bestemmingsvoorschriften van woonparkgebied, maar hebben in het verleden wel een goedkeuring gekregen.
Sleeuwaert: “Daar kun je je toch wel vragen bij stellen, vind ik. Wat voor zin het heeft om zoneringen vast te leggen van wat er wel en niet kan op een locatie als die niet gevolgd worden? Als die bestemmingsvoorschriften niet meer overal actueel zijn, is het dus zaak om hier zo snel mogelijk werk van te maken. Want anders krijgen aanvragers die een weigering aanvechten bij de Deputatie vaak alsnog gelijk.”
Heerlijk Zoersel vraagt de meerderheid daarom uitdrukkelijk dat de gemeenteraad tijdig wordt betrokken in het voorbereidend werk, zowel voor de beleidsmatig gewenste ontwikkelingen als voor het nieuwe structuurplan. Dat plan gaat namelijk ook in de volgende legislaturen dienen als kader voor het beleid op vlak van ruimtelijke ordening.