“Focus op Zoersel in plaats van op Europees vlak te willen meespelen.”

De gemeente Zoersel stapt als enige Belgische gemeente in het Europese project “GoGreen”, samen met partners in Portugal, Spanje, Cyprus en Ierland. Zoersel zal hierin ‘als intellectuele output voor het beleidsadvies zorgen’, onder meer voor het thema mobiliteit.

h-EERLIJK ZOERSEL vindt het ongeloofwaardig dat net Zoersel op Europees niveau wil meespelen rond dit thema, terwijl het mobiliteitsbeleid in onze gemeente net getuigt van trial-and-error. “De Europa League willen spelen terwijl je niet eens voetbalschoenen hebt, gaat tot niets leiden.”

Bovendien zou door aan dit project deel te nemen heel wat tijd opgeslorpt worden van de gemeentelijke administratie. Tijd die volgens ons beter besteed zou worden aan een doordacht verkeersbeleid in Zoersel.

Op 31 januari besliste het schepencollege dat de gemeente Zoersel ‘leadpartner’ zou worden in het Europese project GoGreen. Hiermee wil de gemeente kennis en ervaringen uitwisselen met andere partners in Europa en zich Europees profileren met de Zoerselse aanpak en projecten. Eén van de domeinen waar Zoersel zich op gaat focussen, is mobiliteit.

Tom Sleeuwaert, fractieleider h-EERLIJK ZOERSEL: “Het is absurd dat net Zoersel zich op Europees niveau zich gaat profileren op het thema mobiliteit. Het is al even geloofwaardig als Sihame El Kaouakibi verantwoordelijk maken voor het Vlaamse subsidiebeleid. De voorbije jaren heeft Zoersel net blijk gegeven van een gebrek aan mobiliteitsvisie. Er is nog altijd geen enkel wijkcirculatieplan uitgewerkt dat een visie weergeeft op de verkeersafwikkeling in de wijk en concrete maatregelen bevat. Laat staan dat burgers van de betrokken wijk hierbij betrokken werden. Straten werden geknipt, waardoor problemen zich gewoon verplaatsten of nieuwe problemen gecreëerd werden. Denk maar aan de Antwerpsedreef of de tractorsluis in de Medelaar die ervoor zorgde dat de Wandelweg en de Heidehoeven meer verkeer te verwerken kregen.”

Jos Vekemans, voorzitter h-EERLIJK ZOERSEL: “Komt daarbij dat de mobiliteitsschepen zelf erkent dat een deelname aan dit Europese project veel tijd gaat innemen van onze administratie. Alsof er in Zoersel niet voldoende uitdagingen liggen op het vlak van mobiliteit en andere thema’s, waar onze medewerkers meer dan hun handen mee vol hebben en waar ze nu al niet ten volle toe komen. Onze oproep is dan ook duidelijk: focus op onze gemeente en zorg dat je hier eerst meters maakt voor je als gemeente op Europees vlak voor beleidsadvies wil gaan zorgen.”   


Klik op de onderstaande foto om onze tussenkomst hierover op de gemeenteraad te herbekijken.

Eén gedachte over ““Focus op Zoersel in plaats van op Europees vlak te willen meespelen.”

  1. Inderdaad, zorg eerst dat in Zoersel het mobiliteitsplan in orde is dwz niet zoals het nu is, maar door iemand die iets kent van verkeersbewegingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.