De gemeenteraden uitzenden

h-EERLIJK ZOERSEL vindt dat er elke maand (met uitzondering van juli) een gemeenteraad moet plaatsvinden om raadsleden en burgers de mogelijkheid te geven om onderwerpen en vragen op het politieke forum te brengen. We verwachten dat alle vragen, ook door burgers gesteld, en antwoorden, worden opgenomen in het verslag van de gemeenteraad, wat nu niet het geval is. 
De zittingen van de gemeenteraad moeten ook gefilmd worden en openbaar beschikbaar worden gesteld. Zo dienen burgers niet de verplaatsing te maken als ze geïnteresseerd zijn in de behandeling van een specifiek agendapunt. Dit vergroot volgens ons mee de betrokkenheid van de burger met de politiek.

Achtergrond:
We stellen vast dat gemeenteraden soms niet plaatsvinden ‘bij gebrek aan agendapunten’. Een gemeenteraad is echter niet alleen een vergadering waarin vanuit het bestuur punten op de agenda gezet worden. Ook de oppositieraadsleden en aanwezige burgers hebben op een raad de mogelijkheid om onderwerpen aan te brengen en te bespreken.
Hoewel gemeenteraden publiek zijn, worden ze zelden bijgewoond door burgers. De verslaggeving van gemeenteraden is meestal zeer uitgebreid en soms ook complex verwoord.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.