De rek is er uit. Tijd voor actie!

Het dossier van de omleidingsweg rond Zoerseldorp is deze week exact 60 jaar oud. De datum van de start van de werken schuift jaar na jaar op, terwijl de leefbaarheid van het dorp steeds meer onder druk staat. Heerlijk Zoersel wil dan ook dat er nu al werk gemaakt wordt van een meer leefbare en aantrekkelijke dorpskern. Blijven wachten op de omleidingsweg kan echt niet langer.
Daarom voerden we begin deze week actie op het dorpsplein van Zoersel: we deelden gekleurde, zure matten uit aan passanten en bewoners. Iedereen kreeg ook een overzichtelijke flyer met een aantal concrete, haalbare en betaalbare voorstellen die op korte termijn mogelijk zijn.

Op 15 november 1963 besliste de Zoerselse gemeenteraad over het traject van de omleidingsweg. Na 60 jaar is er nog steeds geen zicht op de start van de werken. Ondertussen slibt het verkeer dicht in de kern en komt de leefbaarheid onder druk. Toch is de gemeente niet van plan om investeringen te doen, zo blijkt uit het meerjarenplan. Ze wacht hiervoor op de realisatie van de omleidingsweg. Maar dat kan even goed nog 20 jaar duren.

Gekleurde, zure matten

Heerlijk Zoersel voerde begin deze week actie op het dorpsplein van Zoersel en deelde gekleurde, zure matten uit aan passanten en bewoners.

Tom Sleeuwaert, fractieleider Heerlijk Zoersel: “De gekleurde, zure matten zijn symbolisch voor het dossier van de omleidingsweg. Het is bijzonder zuur voor de inwoners dat de ‘ring’ steeds als excuus wordt gebruikt om niets te doen vanuit het lokale beleid. Zo’n mat is ook rekbaar: je kunt ze steeds verder uitrekken, zoals de start van de werken ook jaar na jaar opschuift, maar na een tijd is de rek er uit en knapt de zure mat. Exact wat zal gebeuren met de kern van Zoersel wanneer noodzakelijke ingrepen uitblijven. De vele kleuren van het snoepgoed verwijzen naar alle partijen die de voorbije decennia in de Vlaamse regering hebben gezeten en geen werk hebben gemaakt van dit dossier.”

8 op 10 Zoerselaars vindt dat er niet gewacht kan worden

Heerlijk Zoersel vroeg in De Grote Wijkbevraging aan de inwoners van de drie Zoerselse wijken of ze vonden dat in afwachting van de aanleg van de omleidingsweg maatregelen genomen dienen te worden om de leefbaarheid in de dorpskern te vergroten. 8 op de 10 inwoners was hier voorstander van.

Op de wijkavond van 19 oktober gingen we met de inwoners hierover in gesprek. Aan de hand van luchtfoto’s konden de bewoners voorstellen formuleren die onmiddellijk werden besproken. De voorstellen die we deze week formuleren, komen van de inwoners van Zoersel zelf.

Haalbare en betaalbare voorstellen

Stef Philipsen, bestuurslid van Heerlijk Zoersel: “Er moet volgens de inwoners ingezet worden op een betere mobiliteit en verkeersveiligheid, op een meer aantrekkelijke kern en een betere dienstverlening. Voor elk van deze aspecten doen we alvast een voorstel.

Wat de mobiliteit betreft, ervaart iedereen dat de kruising van de Kerkstraat met de N14 voor heel wat hinder zorgt. Daarom stellen we voor om afslagstroken te voorzien aan de kerk, zowel op de N14 als op de Kerkstraat. Hierdoor moet al het verkeer niet langer wachten op één chauffeur die linksaf wil slaan.

Om de verkeersveiligheid op het dorpsplein zelf te verhogen, willen we een veiligere fietsoversteek tussen de Smissestraat en de kruising van de N14 met de Westmallebaan. Op zich is er nu een fietspad, maar dat is veel te smal en wordt niet goed aangegeven, waardoor fietsers meestal tussen de auto’s rijden die in- en uitparkeren, met risico’s op conflicten.

We willen het dorpsplein aantrekkelijker maken:

  • als ontmoetingsplaats, bv. door banken te plaatsen (verplaatsbaar in geval van events)
  • in de kerstperiode, bv. door meer sfeerverlichting te voorzien op en rond het plein
  • voor de vele fietstoeristen, bv. door oplaadpunten voor elektrische fietsen te voorzien

En tot slot stellen we voor om opnieuw een gemeentelijke basisdienstverlening te voorzien in de Zoerselse dorpskern. Liefst 40% van de deelnemers aan onze Grote Wijkbevraging vraagt hier expliciet naar. Uit de motivatie blijkt dat het vaak gaat over minder mobiele en digitaal minder vaardige burgers. Ook zij moeten met hun vragen terecht kunnen bij de gemeente en geholpen kunnen worden met eenvoudige administratieve zaken. Zo’n lokale antenne kan volgens ons gecombineerd worden met de bibliotheek.”

De Zoerselaars schrijven mee ons programma

Stef Philipsen: “We formuleren een aantal voorstellen waarvan we hopen dat de meerderheidspartijen ermee aan de slag gaan. Doen ze dit niet, dan zullen we de voorstellen opnemen in ons verkiezingsprogramma van 2024.”


In dit filmpje blikt Heerlijk Zoersel op een ludieke manier terug op het jaar 1963 en de vele aankondigingen die er in het dossier van de omleidingsweg de voorbije decennia zijn gebeurd.

Eén gedachte over “De rek is er uit. Tijd voor actie!

  1. Ik ben helemaal akkoord met jullie actie en hoop dat ze de nodige en verdiende weerklank zal vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.