Een basiszwembad blijkt dan toch een stuk goedkoper!

De Zoerselse gemeenteraad keurde dinsdag een tweede selectieleidraad goed voor een nieuw intergemeentelijk zwembad. Niet voor een toeristisch zwembad, zoals dat in de eerste selectieleidraad werd doorgedrukt door de meerderheidspartijen, maar voor een basiszwembad. Zo’n basiszwembad blijkt, ondanks eerdere berichten van de Zoerselse sportschepen en de Zandhovense burgemeester, namelijk een stuk haalbaarder voor de gemeenten dan de toeristische zwembaden die zij vooropstellen.

De oppositiepartijen h-EERLIJK ZOERSEL, CD&V, Vlaams Belang en onafhankelijk schepen Cindy Van Paesschen stemden voor deze tweede selectieleidraad.
h-EERLIJK ZOERSEL is blij dat deze piste nu eindelijk volwaardig onderzocht zal worden, maar betreurt het dat er ondertussen zoveel tijd verloren is gegaan door de halsstarrigheid van de betrokken beleidsmakers.

Op de gemeenteraad van november vorig jaar verscheen als een deus-ex-machina ineens een selectieleidraad voor een toeristisch zwembad, opgesteld door de gemeentebesturen van Zoersel en Zandhoven. Er was geen voorafgaandelijk overleg met de gemeenteraadsleden over geweest, laat staan dat zij hun bezorgdheden en voorstellen hadden kunnen formuleren.

Jos Vekemans (voorzitter h-EERLIJK ZOERSEL): “We gaven op de gemeenteraad van november reeds aan dat we het vreemd vonden dat er gekozen werd voor een toeristisch zwembad dat een aantrekkingspool moest worden voor de gemeenten. Volgens sportschepen Olivier Rul (Open VLD) was dat omdat volgens hem een gewoon basiszwembad niet te betalen is. Door extra recreatie toe te voegen zou het meer volk (ook van andere gemeenten) aantrekken. Omdat zij voor extra inkomsten zorgen, zou de bijdrage die de gemeenten Zandhoven en Zoersel zelf nog zouden moeten betalen een stuk lager uitkomen.”

h-EERLIJK ZOERSEL drukte de bezorgdheid uit dat door in de eerste selectieprocedure te gaan voor een toeristische invulling een basiszwembad voor schoolzwemmen, clubs en doelgroepen uitgesloten werd. Ook dat werd door de sportschepen ontkend. Op de zwembadcommissie van januari zei Olivier Rul hierover het volgende: “De meerwaarde van toeristische aantrekkingspunt voor de regio is meegenomen maar hoeft niet, er zal samen in de werkgroep over geoordeeld worden. (…) Recreatie kan ook een paddenstoelfontein zijn in het peuterbad.”

Omdat de oppositiepartijen het niet eens waren met de gemaakte keuze voor een toeristisch zwembad zonder ook de andere mogelijkheden te onderzoeken, werd op de gemeenteraad van december 2020 beslist om ook een tweede selectieleidraad uit te schrijven, gericht op een basiszwembad.

Tijdens de voorbereidende gemeenteraadscommissie op 8 maart 2021 gaf Dirk De Keuster, de specialist die door de gemeente was ingeschakeld in het zwembaddossier, een presentatie over de verschillende soorten zwembaden. Hij vergeleek een basiszwembad (zoals vooropgesteld in de tweede selectieleidraad) met zwembaden die veel recreatieve elementen hebben (zoals vooropgesteld in de eerste selectieleidraad).

Tom Sleeuwaert (fractieleider h-EERLIJK ZOERSEL): “Maar wat bleek? Deze specialist, die nota bene door de meerderheidspartijen was ingeschakeld, gaf niet de schepen gelijk, maar de oppositie. Zo kon volgens hem het stuk recreatie in het bestek niet weggelaten worden, toch niet in de toeristische procedure die de gemeente Zoersel en Zandhoven waren opgestart. Exact wat we reeds in november hadden gezegd.

Bovendien bleek uit zijn berekeningen dat een basiszwembad zonder recreatieve tierlantijntjes 715.000 euro per jaar zou kosten, terwijl alle andere mogelijkheden met recreatieve elementen een pak duurder zijn: gaande van zo’n 200.000 euro per jaar extra tot 1.000.000 euro per jaar extra!

Hij gaf bovendien in zijn toelichting aan dat wanneer er nog een extra gemeente gevonden zou worden de kost voor een basiszwembad nog aanzienlijk zou kunnen dalen. Hierdoor zouden we zelfs in de buurt kunnen komen van de jaarlijkse bijdrage die Zoersel nu betaalt voor het zwemmen in Pulderbos, waarbij we voor dat geld een fonkelnieuw zwembad kunnen hebben.”

h-EERLIJK ZOERSEL vindt het dus zeer goed dat vandaag alsnog deze tweede selectieleidraad voor het basiszwembad werd goedgekeurd. Onze partij doet hierbij dan ook een uitdrukkelijke oproep aan de meerderheidspartijen: maak actief promotie voor deze tweede selectieleidraad. In eerste instantie bij Zandhoven, maar ook bij andere buurgemeenten. Informeer hen niet alleen, betrek hen ook in de procedure, zodat ook zij een overwogen keuze kunnen maken. We zijn ervan overtuigd dat er heel wat buurgemeenten geïnteresseerd zullen zijn in een duurzame zwembadoplossing die een stuk betaalbaarder is dan een groot toeristisch complex.

Eén gedachte over “Een basiszwembad blijkt dan toch een stuk goedkoper!

  1. Zo hoort het ook. Een gemeentebestuur heeft de verdomde plicht om zuinig en rationeel (als een goede huisvader) om te gaan met de centen van zijn bewoners!!

    Super goed van Jos & Tom

    Mvg

    Stan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.