GVA – “Oppositie roert zich meteen tijdens installatievergadering”

Gisteren legden Charlotte Vercruyssen, Jos Vekemans en Tom Sleeuwaert op de installatievergadering van de gemeenteraad de eed af als gemeenteraadslid voor h-EERLIJK ZOERSEL.

Onze fractieleider Tom Sleeuwaert wenste de nieuwe ploeg veel succes en bedankte ook uittredend voorzitter van de gemeenteraad Griet De Cock (N-VA) voor de manier waarop ze het debat tussen meerderheid en oppositie in goede banen leidde de afgelopen jaren.

Na de aanstelling van de schepenen namen de drie oppositiepartijen het woord.

h-EERLIJK ZOERSEL betreurde de keuze van de nieuwe ploeg om een extra schepenambt te creëren voor N-VA. Hiermee wordt het onevenwicht binnen het college alleen maar groter (1 stem voor Groen, 1 voor Open VLD en liefst 5 voor N-VA) en ondanks deze extra schepen is de dorpskern van Zoersel nog steeds niet vertegenwoordigd binnen het college. De kost van dit extra postje moet betaald worden door de gemeente Zoersel: 326.000 euro beleidsruimte verdwijnt hierdoor richting N-VA en de betrokken schepen.

Tom stelde daarom de vraag welk voordeel de Zoerselaar heeft aan deze extra schepen.  Er verdwijnt hierdoor immers meer dan 50.000 euro per jaar uit de beleidsruimte van de gemeente.

Burgemeester Liesbeth Verstreken ging de vraag uit de weg en maakte zich ervan af met de boodschap dat alle schepenen zich hard zullen inzetten de komende jaren.

Dat lijkt ons evident, niet?

Tegelijk gaf ze een sneer richting h-EERLIJK ZOERSEL dat we geen punt moesten maken van het aantal schepenen omdat we zelf tijdens het enige gesprek dat we hadden met N-VA na de verkiezingen hadden gezegd dat we twee schepenmandaten wilden. 

Fractieleider Tom Sleeuwaert pareerde deze opmerking kort en duidelijk.

“Het is intellectueel oneerlijk om een uitspraak uit z’n context te trekken en het is al helemaal not done om wat in het vertrouwelijke kader van besprekingen is gezegd zomaar op de straatstenen te gooien. Mochten we hetzelfde doen en communiceren over wat wij tijdens onderhandelingsgesprekken hebben gehoord, dan zouden heel wat mensen in deze raad met blozende kaken zitten. Dit is niet onze stijl van politiek voeren.
Over de feiten zelf: we hebben inderdaad geantwoord op jullie vraag dat we in een constellatie met N-VA twee mandaten wilden. Maar, we hebben ook aangegeven dat het ons beter leek er nog een partij bij te nemen. Enerzijds om de politieke evenwichten te borgen, anderzijds om een ruimere meerderheid te hebben.”

Kristin Matthyssen van GvA maakte een uitgebreid verslag van deze installatievergadering. Klik op onderstaande foto om het te lezen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.