h-EERLIJK ZOERSEL, Vlaams Belang en Cindy Van Paesschen willen volledige transparantie in zwembaddossier

De Zoerselse gemeenteraadscommissie van donderdag 14 januari over een nieuw te bouwen zwembad draaide helemaal anders uit dan oorspronkelijk geagendeerd was.

Waar de gemeenteraadsbeslissing van 15 december 2020 stelde dat de commissie de voorbereiding op zich moest nemen voor een tweede selectieleidraad, de zogenaamde basiszwembad-piste, gebruikte de bevoegde schepen deze commissie om zijn eerste selectieleidraad, de zogenaamde toeristische PPS-piste, te verdedigen.

Wouter Bollansée, gemeenteraadslid voor Vlaams Belang Zoersel: “Ik had een dertigtal inhoudelijke vragen voorbereid om aan experten te kunnen stellen. Vragen van juridische, technische en financiële aard. De antwoorden die ik daar op zou krijgen, zou ik dan hebben gebruikt om onderbouwde inbreng te geven over hoe zo een basiszwembad-piste er moet uitzien. Alvorens we iets de markt insturen, doe ik dit graag degelijk voorbereid en goed onderzocht. Dit in tegenstelling tot de meerderheid die zich enkel baseert op een ‘ingefluisterd bericht van een advocaat’, om de schepen te citeren op de gemeenteraadscommissie. Ik betreur het dan ook dat schepen Olivier Rul (Open VLD) een presentatie gaf die hij 3 maanden geleden bij aanvang van dit traject had moeten geven. Bovendien bewijst hij met die presentatie het gelijk van de oppositie. Het enige doel waarom hij dit deed, is in mijn ogen het bewust vertragen van de basiszwembad-piste die nochtans op de gemeenteraad van december werd goedgekeurd. Het is nu zonneklaar dat hij er alles aan wil doen om de Plopsa’s van deze wereld in pole position te brengen.”

Cindy Van Paesschen, onafhankelijk schepen: “De manier waarop dit zwembaddossier is aangepakt, is echt geen voorbeeld van goed bestuur. Ikzelf heb moeten ervaren dat een bundel van meer dan 30 pagina’s staande schepencollege werd ingediend. Enkele dagen later stuurde ik mijn opmerkingen door aan burgemeester Verstreken (N-VA), maar ze bleef onverstoord dit dossier verderzetten. Op de gemeenteraadscommissie bleek dat er nooit een degelijke vergelijking gemaakt is met andere pistes. Pas na 2 gemeenteraadsbeslissingen in november en december 2020 heeft men voor de eerste keer een vergelijking gemaakt. Dit is natuurlijk de wereld op zijn kop, want de toeristische PPS-piste was toen al goedgekeurd. Niet alleen binnen het college legt men een andere mening langs zich neer. Op de commissie stelde de bevoegde schepen eerst nog de democratisch genomen gemeenteraadsbeslissing van 15 december niet te zullen gaan uitvoeren. Ongezien in een democratie.”

Tom Sleeuwaert, fractieleider voor h-EERLIJK ZOERSEL: “Wat we gisteren op de gemeenteraadscommissie te horen kregen, was hallucinant. Schepen Olivier Rul toonde met zijn presentatie net aan wat de oppositie nu al maanden zegt, maar hij had dit zelfs niet door. In de vragenronde slaagde hij erin om zichzelf verschillende keren compleet tegen te spreken. Hij maakte  zo veel bochten waardoor de geloofwaardigheid van zijn uitspraken compleet onderuit ging. We confronteerden hem meermaals met verschillende leugens, die hij afdeed als ‘versprekingen’. Zo verklaarde hij op de gemeenteraad van november dat verschillende commerciële spelers de gemeente gecontacteerd hadden. Tijdens de commissie van donderdag zei hij echter dat er alleen met Plopsa was gepraat. Toen ik hem daarop confronteerde met zijn recente uitspraken in Apache dat niet alleen met Plopsa dit soort besprekingen was gehouden en dat ‘alle partners op een gelijkaardige manier betrokken zijn geweest in het voortraject’, maakte hij weer een bocht.
We maken ons echt grote zorgen als hij binnenkort met de grote jongens van de zwembadsector moet gaan onderhandelen. De Zoerselaar verdient echt beter dan deze kwaliteit van bestuur.”

Omdat Vlaams Belang Zoersel, h-EERLIJK ZOERSEL en Cindy Van Paesschen, na de commissie gisteren, hun vertrouwen kwijt zijn in de oprechtheid van de bevoegde schepen, dienen ze op de gemeenteraad van januari samen een agendapunt in dat de komende werkgroepen rond het zwembaddossier eerlijk en transparant moet laten verlopen. Zo vragen ze dat de werkgroepen door de Zoerselaar openbaar gevolgd kunnen worden en dat de vergaderingen integraal worden opgenomen, zodat er achteraf geen discussie is over wie wat wanneer gezegd heeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.