h-EERLIJK ZOERSEL vraagt betere afstelling verkeerslichten op Turnhoutsebaan

Op de gemeenteraad van februari werd beslist om de knip in de Oude Baan een definitief karakter te geven. De knip kwam er na een proefopstelling en een positieve evaluatie. h-EERLIJK ZOERSEL feliciteerde de meerderheid voor het gevolgde inspraaktraject en keurde het punt enthousiast mee goed. Onze partij vroeg ook om samen met de gemeente Schilde werk te maken van beter afgestelde verkeerslichten op de Turnhoutsebaan om een vlottere doorstroming te garanderen.

In het verleden waren er klachten van meerdere bewoners van de Oude Baan en de  Felix Wyterslaan over het toenemende sluipverkeer.

Op basis van verkeerstellingen en snelheidsmetingen werden deze vermoedens over sluipverkeer bevestigd. Daarom werd begin 2019 een proefopstelling gedaan waarbij een knip werd uitgevoerd in de Oude Baan. Deze proefopstelling werd eind 2019 geëvalueerd door middel van een enquête bij de bewoners en werd nagenoeg door iedereen positief beoordeeld.

Tom Sleeuwaert (fractieleider h-EERLIJK ZOERSEL): “De proefopstelling is er gekomen omwille van klachten van bewoners. Er werd een proefopstelling gedaan, er kwam een bevraging en op basis van deze feiten wordt nu een beslissing genomen.

Zo hoort het. Applaus dus vanuit onze fractie. We geloven sterk in deze aanpak en hopen dat het bestuur dit ook in andere wijken op eenzelfde manier zal aanpakken.”

Jos Vekemans (voorzitter h-EERLIJK ZOERSEL): “Het proefproject is er mede gekomen omdat de bewoners bezorgd waren over een verdere toename van het sluipverkeer wanneer de lichten op de Turnhoutsebaan er zouden komen. Hun bezorgdheid is ondertussen terecht gebleken: door de plaatsing van de verkeerslichten is er in de spits een serieuze file. Omdat er geen kleine alternatieve wegen in de buurt zijn, is er weinig mogelijkheid tot sluipverkeer, maar we vrezen wel dat het verkeer zich structureel gaat verplaatsen naar de Kwikaard en de Kerkhofweg. Onze fractie riep het Zoerselse gemeentebestuur daarom op om in overleg met de gemeente Schilde te gaan en bij de Vlaamse overheid te pleiten voor een betere afstelling van de verkeerslichten, zodat het verkeer op de Turnhoutsebaan zelf vlotter verloopt.”

Schepen voor mobiliteit Marc de Cordt gaf aan dat hij een engagement heeft van het Agentschap Wegen en Verkeer dat de afstelling van de lichten aangepast zal worden. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.