Kafka in Zoersel

Records stapelen zich op in Zoersel. De gemeenteraad van 22 januari 2019 duurde tot 2 uur ’s nachts en was de langste ooit gehouden in Zoersel. Op de agenda stond toen onder meer de bespreking van de beleidsintenties van de nieuwe ploeg. De gemeenteraad van 19 februari duurde nog dik een half uur langer. De gemeente- en OCMW-raadsleden konden pas om 2.30 uur ’s nachts de raadzaal verlaten na een slopende marathonvergadering waarbij manueel gestemd moest worden over 61 bestuurders en vertegenwoordigers van de gemeente in o.a. intercommunales.

Voorzitter Jos Vekemans: “Dat de gemeenteraad van januari zo lang duurde, had te maken met het lange voorleesmoment van de beleidsintenties. Dat was eigenlijk helemaal niet nodig, want de tekst met de beleidsintenties hadden we reeds 10 dagen eerder gekregen.”

Op de vergadering van februari moest een lange lijst van 61 bestuurders en gemeentelijke vertegenwoordigers aangeduid worden. Ondanks het hoge aantal stemrondes is dit iets wat normaal gezien vlot verloopt. In Zoersel stemmen de raadsleden sinds de opening van het Bethaniënhuis immers elektronisch.

Charlotte Vercruyssen: “Het probleem was dat de één van de 27 stemcomputers het niet deed. Omdat de aanduiding van de bestuurders en vertegenwoordigers per geheime stemming moet verlopen, kon er niet bij handopsteking gestemd worden.”

De voorzitter van de gemeenteraad besliste daarom om op papier te stemmen. Voor elk mandaat werd er per raadslid een stemformulier afgedrukt. Bijna 1700 bladzijden werden in ijltempo door de kopieermachine gejaagd om de telling mogelijk te maken.
Bij elke stemronde werden alle papieren opgehaald, en manueel nageteld door de twee jongste raadsleden zoals het Decreet Lokaal Bestuur dat voorschrijft. In een aantal stemrondes behaalden twee kandidaten evenveel stemmen en moest er opnieuw gestemd worden: opnieuw kopiëren, stemmen, ophalen en tellen.

Fractieleider Tom Sleeuwaert: “Dit zijn kafkaiaanse toestanden. Het doet me denken aan de hertelling van de ponskaarten bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen in Florida. Alleen was dat in 2000. Het is nu 2019 en al de derde gemeenteraad op rij dat de installatie van de raadszaal het niet doet. Bij de installatievergadering werkten de micro’s niet, op de vergadering van januari kon schepen Olivier Rul niet stemmen wegens een defect aan zijn stemcomputer en nu was het die van de voorzitter zelf die niet werkte.”

h-EERLIJK ZOERSEL had op de vorige gemeenteraad nog voorgesteld om te investeren in een degelijke installatie voor de raadszaal, maar dat werd meerderheid tegen oppositie weggestemd.

Sleeuwaert: “Hopelijk begrijpt het bestuur nu de ‘sense of urgency’ en laten ze een technische ploeg de problemen oplossen in afwachting van een versnelde vervanging van de volledige installatie.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.