Minder bemande controles is bijzonder slecht signaal

Uit het jaarverslag van de politiezone blijkt dat het aantal gecontroleerde voertuigen bij bemande snelheidscontroles met bijna 20% gedaald is ten opzichte van vorig jaar. h-EERLIJK ZOERSEL vindt dit een bijzonder slecht signaal en roept de burgemeester op om deze problematiek op het niveau van de politiezone de nodige prioriteit te geven. 
Onze partij blijft ondertussen zelf verder investeren in extra telramen om lokale verkeerssituaties in kaart te brengen om zo concrete voorstellen te doen naar het beleid.

Jos Vekemans (voorzitter h-EERLIJK ZOERSEL): “Toen in juni het jaarverslag van de politiezone op de gemeenteraad werd voorgesteld door de korpschef, viel het ons op dat het aantal gecontroleerde wagens bij bemande snelheidscontroles aanzienlijk gedaald was. Van 260.431 gecontroleerde voertuigen in 2018 naar 213.343 in 2019. Dit is een daling van bijna 20%. 

We stelden toen de vraag hoe deze daling te verklaren is. Iedereen is het er namelijk over eens dat snelheidsmaatregelen geen zin hebben als er niet gecontroleerd wordt. 

Uit een schriftelijk antwoord van de korpschef blijkt nu dat de daling te maken heeft met de stijging van de administratieve verwerking van de trajectcontroles, aangezien deze door dezelfde medewerkers van de verkeersdienst afgehandeld dienen te worden.”

Tom Sleeuwaert (fractieleider h-EERLIJK ZOERSEL): “We riepen de burgemeester daarom op om deze problematiek op het niveau van de politiezone op te nemen. Wanneer er in de toekomst nog trajectcontroles zullen bijkomen, gaat het aantal gecontroleerde voertuigen bij bemande controles immers nog verder dalen, als hier niet meer prioriteit aan wordt gegeven. We zijn, voor alle duidelijkheid, voorstander van trajectcontroles, maar het is gezien de hoge kost van een trajectcontrole, onmogelijk om deze op alle pijnpunten te voorzien. Bemande controles blijven dus noodzakelijk.

Toch bleef de burgemeester op de vlakte toen we op de gemeenteraad deze oproep deden en er kwam ook geen enkel engagement van haar om dit op het niveau van de politiezone op te nemen. We vinden dit een bijzonder slecht signaal, zeker bij de start van het nieuwe schooljaar.

Ondertussen blijft h-EERLIJK ZOERSEL investeren in extra telramen. We hebben ondertussen 6 telramen aangekocht waarvan er al 4 werden geplaatst in de 3 deelgemeenten. Met deze telramen kunnen we de snelheid registreren, het soort verkeer, de hoeveelheid verkeer, enz. De info die we zo vergaren, kunnen we gebruiken om constructieve voorstellen op de politieke agenda te zetten.

We wensen iedereen een veilige start van het nieuwe schooljaar toe.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.