Schepencollege geeft gevolg aan oproep Heerlijk Zoersel en weigert verkavelingsvergunning

Op de gemeenteraad van vorige week werd het wegentracé goedgekeurd voor een groot woonproject in het gebied tussen de Lindedreef, de Lotelinglaan en de Kattenberg. Omdat alleen het schepencollege bevoegd is om zich uit te spreken over de omgevingsaanvraag voor het bouwproject zelf, lanceerde Heerlijk Zoersel vorige week een zeer duidelijke oproep: weiger dit grote bouwproject. Het Zoerselse schepencollege gaf gisteren gevolg aan onze vraag. 
Heerlijk Zoersel is zeer blij met deze beslissing, omdat er hierdoor eindelijk geluisterd wordt naar de kritiek van de buurtbewoners, de GECORO en de oppositie. 

De tussenkomsten van de buurtbewoners en de voltallige oppositie op de laatste gemeenteraad waren snoeihard voor de geplande verkaveling in het binnengebied tussen de Lindedreef, de Lotelinglaan en de Kattenberg. Niet dat er een woonontwikkeling komt, maar wel de omvang ervan, het verdwijnen van heel wat groen en de impact op de omgeving.

Wegentracé werd goedgekeurd door verdeelde meerderheid

Omdat de gemeenteraad wettelijk gezien alleen een beslissing kan nemen over het wegentracé, lag op de gemeenteraad van 27 juni alleen het wegentracé voor. Het college is bevoegd om zich uit te spreken over de volledige aanvraag.

Na de sterke tussenkomsten van de buurtbewoners en de oppositie en na een schorsing op vraag van een raadslid van de meerderheid, besloten uiteindelijk 5 leden van de meerderheid om zich te onthouden bij de stemming, waardoor hun stemmen niet mee telden. De rest van de meerderheid stemde alsnog voor het wegentracé, de oppositie stemde tegen. Hierdoor werd het wegentracé alsnog goedgekeurd.

College geeft gelukkig wel gevolg aan oproep Heerlijk Zoersel tot weigering van de vergunning

Tom Sleeuwaert, fractieleider Heerlijk Zoersel: “Onbegrijpelijk, want zo’n wegentracé kun je natuurlijk niet los zien van het volledige project. Als je bijvoorbeeld alleen een ontsluiting voor auto’s voorziet langs de Lindedreef en je keurt het wegentracé goed, kun je nadien niet ook nog een ontsluiting via de Tuimelaar aanleggen. Het een kun je dus niet los zien van het ander. Ook aan de kritiek van de buurtbewoners, de GECORO en de voltallige oppositie dat het project veel te groot is (29 extra woningen waarvoor zo goed als al het groen moet verdwijnen), kun je niets verhelpen als je het wegentracé behoudt zoals het door de ontwikkelaar wordt voorgesteld.”

Heerlijk Zoersel riep de meerderheidspartijen daarom op om het dossier te weigeren op de volgende vergadering van het schepencollege. Wat uiteindelijk gisteren ook gebeurde.

Wat nu?

De aanvrager kan nu in beroep gaan bij de deputatie en/of kan een aangepast plan maken en hiervoor een nieuwe vergunning aanvragen. 

Heerlijk Zoersel roept de aanvrager op om ernstig rekening te houden met de vele opmerkingen en het project met een open vizier te bekijken. Dat betekent dus ook: het geheel durven herdenken, los van het goedgekeurde wegentracé.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.