Volg je binnenkort de gemeenteraad vanuit je luie zetel?

h-EERLIJK ZOERSEL agendeert vanavond op de gemeenteraad een principebesluit om de vergaderingen van de gemeente- en OCMW-raad voortaan live uit te zenden via www.zoersel.be en social media. We willen ook dat de opnames daarna per agendapunt op de website ter beschikking komen. Zo kun je gericht herbekijken en beluisteren wat er over een agendapunt precies werd gezegd en beslist.

De vergaderingen van de gemeenteraad en de OCMW-raad zijn publiek en dus mag iedereen deze openbare zittingen bijwonen. Toch is het aantal aanwezigen tijdens deze vergaderingen beperkt. 

Nochtans worden alle belangrijke beslissingen voor onze gemeente op deze raden genomen. 

Op dit moment wordt de gemeenteraad reeds volledig opgenomen, zodat na de vergadering alle tussenkomsten van de raadsleden kunnen worden overgetypt door het secretariaat.

Daarom vragen we als eerste stap om deze audio-opname in dezelfde week als de vergadering van de raad publiek beschikbaar te stellen via een link naar de volledige opname op de website van de gemeente. Op dit ogenblik moeten geïnteresseerde burgers die niet aanwezig waren op de vergadering zelf wachten tot de goedkeuring van het verslag op de volgende vergadering voor het verslag op de website komt. Hier zit minstens een maand tussen, in de zomerperiode of wanneer een gemeenteraad niet doorgaat zelfs twee maanden. Door de opname al direct ter beschikking te stellen, worden burgers sneller geïnformeerd.

Daarnaast vragen we dat de zittingen van de raden ook via de website en social media gestreamd worden. Wie geïnteresseerd is, maar de verplaatsing niet kan of wil maken, kan zo van op eender welke plaats volgen wat er op de raden gezegd wordt.  De kostprijs hiervan is verwaarloosbaar: iedereen kan een streaming opzetten via YouTube of andere kanalen.

Er bestaan ook technologische oplossingen om gemeenteraden eenvoudig te capteren, op te slaan en uit te zenden. Zo wordt in Beerse en Heist-op-den-Berg een systeem gebruikt waarbij per agendapunt de betreffende tussenkomsten en de besluiten kunnen worden beluisterd. Het is ook mogelijk om te zoeken op agendapunten, de naam van raadsleden, enz.
(Klik op de afbeelding om een voorbeeld te bekijken en te beluisteren.)

Omdat de geluidsinstallatie van de raadszaal binnenkort vervangen dient te worden, vraagt h-EERLIJK ZOERSEL daarom om uit te kijken naar een systeem dat dit soort oplossingen kan bieden.

Hierdoor wordt het makkelijker om iets op te zoeken. Je moet nu al weten of/wanneer iets op een raad besproken is om dan verder te zoeken in het verslag zelf. Beslissingen van de gemeente- en OCMW-raad worden met de oplossing die we voorstellen beter vindbaar voor de burger.

Het nieuwe Decreet Lokaal Bestuur stelt bovendien dat deze opname de uitgeschreven versie van de tussenkomsten van de raadsleden mag vervangen. Dit betekent een aanzienlijke vermindering van het werk van de diensten die niet langer de tussenkomsten moeten uittypen. Raadsleden die graag een vooraf uitgeschreven tussenkomst integraal laten opnemen in het schriftelijk verslag, moeten dat uiteraard nog steeds kunnen.

 

Eén gedachte over “Volg je binnenkort de gemeenteraad vanuit je luie zetel?

  1. Ik denk dat een eerste stap zou moeten zijn de agendapunten voor vanavond te publiceren (22/01/2019), hetgeen niet gebeurd is. Eerst gaan en dan lopen. Succes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.