Zoersel investeert mee in betere luchtkwaliteit verenigingsinfrastructuur

Op de gemeenteraad van november werd beslist om verenigingen te steunen die willen investeren in een betere luchtkwaliteit van hun lokaal of zaal. Verenigingen die grote investeringen plannen, kunnen rekenen op een gemeentelijke subsidie die 50% van de kosten dekt.
Initieel vielen alleen investeringen in ventilatie onder het door de meerderheid voorgestelde subsidiereglement. Op voorstel van h-EERLIJK ZOERSEL werd dit uitgebreid, zodat ook andere investeringen die de luchtkwaliteit verbeteren in aanmerking komen. 

“De coronacrisis heeft het belang van de luchtkwaliteit in binnenruimtes op de agenda gezet. In voldoende verluchte en geventileerde ruimtes daalt de kans op besmetting met zo’n 70%. Investeringen in een betere luchtkwaliteit gaan ons niet alleen beter beschermen tegen varianten van het coronavirus, maar ook tegen bv. de wintergriep. Ze zullen zorgen voor minder ademhalingsproblemen en hoofdpijn bij mensen die lang in een slecht verluchte ruimte verblijven”, zegt Tom Sleeuwaert, fractieleider van h-EERLIJK ZOERSEL en auteur van het boek Kansen door corona.

Veel van de bestaande ventilatiesystemen in gebouwen zijn onvoldoende krachtig om de aanwezige binnenlucht meerdere keren per uur volledig te vervangen door vers aangevoerde lucht. Om doeltreffend te zijn voor virussen zoals COVID-19 zou dat nochtans zo’n 5 keer per uur moeten gebeuren.

Op de gemeenteraad agendeerde de meerderheid een subsidiereglement. Hiermee zouden verenigingen 50% van hun investeringen in ventilatie kunnen terugkrijgen van de gemeente Zoersel.

Sleeuwaert: “Het aanpassen of installeren van ventilatiesystemen is zeer duur. Een dergelijke subsidie is dus meer dan welkom voor onze verenigingen. Absoluut een goede zaak, dus. Maar er zijn ook andere manieren om de luchtkwaliteit te verbeteren. Denk maar aan luchtreinigers. Luchtreinigers halen druppeltjes uit de lucht waaraan een virus zich vastklampt. Ze zijn stukken goedkoper dan een ventilatiesysteem aan te passen of te installeren. Ze zijn ook vlotter te installeren.  Bovendien is deze sector in volle ontwikkeling en valt het te verwachten dat er komende tijd nog belangrijke innovaties gaan komen. ”

h-EERLIJK ZOERSEL stelde daarom tijdens de gemeenteraad voor om ook andere investeringen die de luchtkwaliteit verhogen te subsidiëren. De gemeenteraad volgde dit voorstel unaniem.

2 gedachten over “Zoersel investeert mee in betere luchtkwaliteit verenigingsinfrastructuur

  1. Het voorstel werd knap naar voor gebracht door Tom. Katrien kon bijna niet anders dan het voorstel te aanvaarden. Zal haar wel krachten en ego hebben gekost om een toegift te doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.