Gemeenteraad geeft gevolg aan petitie van Heerlijk Zoersel

De Zoerselse gemeenteraad keurde gisteravond unaniem een kader goed voor toekomstige ontwikkelingen rond het Sint-Teunisplein. Dit gebeurde naar aanleiding van een agendapunt van Heerlijk Zoersel, na de petitie die we eind augustus hebben gelanceerd.
Zo zullen de nodige maatregelen genomen worden om de parkeerdruk op en rond het plein aan te pakken. Via participatie met bewoners, handelaars en scholen zal werk gemaakt worden van een aangename, veilige en aantrekkelijke omgeving. Daarnaast bevestigde de gemeenteraad unaniem dat er geen enkele definitieve beslissing wordt genomen over de invulling van het perceel van het voormalige commissariaat.

De petitie die Heerlijk Zoersel organiseerde eind augustus werd breed gedragen. Op iets meer dan een week tijd hebben 651 Zoerselaars de petitie ondertekend. Uiteraard tekenden heel wat buurtbewoners de petitie, net als quasi de volledige middenstand uit de buurt, de organisatoren van verschillende events en heel wat ouders en grootouders wiens kinderen naar de betrokken scholen gaan. Heerlijk Zoersel agendeerde daarom een extra agendapunt op de gemeenteraad van september.

Een duidelijke oproep aan het college

Luc Joris, voorzitter van Heerlijk Zoersel: “Met het agendapunt wilden we twee zaken bekomen. Ten eerste: dat er onverwijld werk gemaakt zou worden van een toekomstplan voor het Sint-Teunisplein en de directe omgeving. We stelden voor dat dit het beste gebeurt via een participatief traject waarin buurtbewoners, de middenstand, de organisatoren van events, de scholen en andere betrokkenen actief betrokken worden. Dat plan moet een antwoord bieden op de noden die er leven op en rond het plein.

Het tweede dat we wilden bekomen met dit agendapunt is dat er in afwachting van een goedgekeurd toekomstplan door de gemeenteraad geen beslissing wordt genomen over de herbestemming van het perceel van het oude zonecommissariaat.”

2 op 2

De gemeenteraad keurde het geamendeerde voorstel unaniem goed.

Burgemeester Liesbeth Verstreken verwoordde het finaal als volgt: “De gemeenteraad vraagt het college de parkeerdruk te monitoren en zo nodig maatregelen te nemen zodat er steeds voldoende plaats blijft voor scholen en handelaars op en rond het Sint-Teunisplein. De gunning behelst de aanduiding van een bouwteam en beperkt de mogelijkheden niet om van het Sint-Teunisplein verder blijvend een aangename en aantrekkelijke omgeving te maken, met participatie van de bewoners, handelaars en scholen. Met de aanstelling van het bouwteam wordt met betrekking tot de invulling van de zone van het voormalige commissariaat geen enkele definitieve beslissing genomen.”

Een andere aanpak is nodig

Tom Sleeuwaert, fractieleider van Heerlijk Zoersel, was zichtbaar blij met deze belangrijke stemming: “We hebben op de gemeenteraad, hopelijk definitief, een pagina omgedraaid wat betreft het beleid in grote projecten. De huidige aanpak waarbij noch de gemeenteraad, noch de burgers actief betrokken worden, zorgt ervoor dat projecten geen draagvlak hebben. Beslissingen werden tot nu toe boven de hoofden van onze inwoners genomen waardoor weinig mensen op de hoogte waren van wat er stond te gebeuren.

Dat bleek ook uit de enquête die de gemeente zelf organiseerde over de nieuwe bib en extra woningen in Sint-Antonius. Van de 274 respondenten gaf de helft aan ‘totaal niet op de hoogte’ te zijn van het project en 22% was een ‘klein beetje op de hoogte’. Dit zijn dramatische cijfers, want voor een project met een dergelijk grote impact moet er draagvlak zijn bij de bevolking. Anders riskeer je nadien een eindeloze reeks procedures. De beslissing van vanavond betekent hopelijk een definitieve kentering in de aanpak van dit soort grote dossiers.”

Heerlijk Zoersel vraagt een én-én-én-én-aanpak

In plaats van de sociale woningen te voorzien in de bocht van de Kerkhoflei pleit Heerlijk Zoersel voor een combinatie van de wooneenheden met de bib. Dat zal er ook voor zorgen dat de sociale woningen sneller gerealiseerd kunnen worden dan in een apart traject in de Kerkhoflei, wat dan weer gunstig is voor het behalen van het Bindend Sociaal Objectief.

Luc Joris: “Op die manier creëren we een én-én-én-én-situatie. Hierdoor hebben we én een nieuwe bib, én de verwachte wooneenheden, én de mogelijkheid om het perceel van het zonecommissariaat te herbestemmen, volledig of gedeeltelijk, om tegemoet te komen aan andere noden die in de kern leven én blijven we in lijn met het voorziene budget.

Aangezien de uiteindelijke beslissing over de herbestemming van de site van het zonecommissariaat zal vallen na de verkiezingen, is het belangrijk dat onze inwoners weten dat er alternatieven zijn in plaats van alles vol te bouwen in de Kerkhoflei. Wij zullen dit in elk geval meenemen naar de onderhandelingstafel.”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.