Meer zitbanken en picknickbanken plaatsen in alle wijken
We zorgen voor meer zitbanken en picknickbanken in alle wijken. Inwoners van de wijk zullen voorstellen kunnen doen voor geschikte locaties. Deze voorstellen worden ook besproken met de buurtcomités van de wijk en met de betrokken adviesraden (zoals de seniorenraad).
Om zwerfvuil te vermijden wordt bij de (picknick)banken ook steeds een openbare vuilnisbak voorzien met een kleine opening om sluikstorten te vermijden. We nodigen inwoners, handelaars en verenigingen uit om peter of meter te worden van een zitbank of een picknickbank. Op die manier worden de banken deel van de gemeenschap.
Waarom?
Banken zijn welkome rustpunten voor wandelaars, zeker voor wie minder goed te been is. Ze zorgen ook voor meer verbinding tussen mensen.
Buurtplekken creëren en aantrekkelijker maken voor iedereen
Per wijk gaan we na of er nood is aan meer publieke ontmoetingsplekken (‘buurtplekken’) en brengen we in kaart wat de precieze noden zijn. Dit doen we via bevragingen, via de buurtcomités, de verenigingen, de ondernemers, enz.
Indien er geen gemeentelijke percelen of terreinen zijn die hiervoor in aanmerking komen, maken we een overzicht van goed gelegen onbebouwde percelen in de wijk en gaan we in overleg met de betrokken eigenaars. Indien zij geen concrete plannen hebben met het perceel in de nabije toekomst en ervoor open staan om het perceel tijdelijk een openbaar karakter te geven, kan de gemeente een juridisch sluitende overeenkomst maken met deze eigenaars voor de onderling afgesproken periode. In deze periode wordt de eigenaar vrijgesteld van activeringsbelasting en zal de gemeente instaan voor het onderhoud van het perceel.
Hierdoor creëren we verspreid over de gemeente heel wat extra locaties voor buurtplekken, zoals een samentuin, een pleintje met petanqueveld, een speelpleintje met enkele speeltuigen, een speelbos, een hondenlosloopzone, enz.
Uiteraard zal de buurt vooraf actief betrokken worden over de concrete invulling van deze nieuwe ontmoetingsplaats.
Waarom?
Uit De Grote Wijkbevraging van Heerlijk Zoersel blijkt een grote vraag naar publieke ontmoetingsplekken. In heel wat wijken heeft de gemeente echter zelf geen gronden die hiervoor in aanmerking komen. Door goed gelegen percelen tijdelijk een publieke invulling te geven creëert de gemeente een win-win-win-situatie voor de buurt, de eigenaar en de gemeente.
In Zoersel is er volgens de Bouwmeesterscan (2021) een zeer groot aanbod aan onbebouwde percelen. Dit aanbod is verschillende malen groter dan de groeibehoefte voor de volgende 15 jaar, zelfs als deze worden ingevuld aan lage dichtheden die eerder passen bij verkavelingen dan bij compacte woningbouw. Zonder de woonuitbreidingsgebieden mee te tellen, kunnen er naar ruwe schatting meer dan 3000 woningen gebouwd worden op deze onbebouwde percelen met woonbestemming. Heel veel percelen zullen dus de komende jaren (gelukkig) onbebouwd blijven.
De gemeente heft op dit moment een activeringsbelasting op onbebouwde bouwgronden in woongebied en onbebouwde kavels. Deze bedraagt 0,25 euro per m², met een minimale aanslag van 125 euro per bouwgrond of kavel. Dit is een jaarlijkse kost voor de eigenaars van deze gronden.
Voorbeelden uit de wijken
- Een petanqueveld voorzien aan het speelplein van de Kardinaal Cardijnlaan.
- De mogelijkheid onderzoeken om speeltuigen te voorzien op het domein van Joostens.
- De speelnatuur die door Natuurpunt gecreëerd wordt binnen het project De Welvaart aan de rand van het Molenbos ondersteunen.
- Het speeltuintje in het gemeentepark uitbreiden en aantrekkelijker maken.
- De nood/mogelijkheid onderzoeken voor een hondenlosloopzone aan Dwergenbergen (bv. op de plaats van het huidige OKRA-lokaal dat verdwijnt zodra Het Klavier is uitgebreid) en in/aan het gemeentepark.
- Een extra speelpleintje voor kinderen van verschillende leeftijden voorzien in de omgeving van de Antwerpsedreef.
- De nood/mogelijkheid onderzoeken voor een hondenlosloopzone in de omgeving van de Antwerpsedreef.
- Een speelbos inrichten in één van de dennenbosjes in de omgeving van de Herentalsebaan.
- De pastorijtuin van Halle openstellen en voorzien van (picknick)banken.
- Een speelpleintje voor kinderen van verschillende leeftijden voorzien in de buurt Sniederspad.
- Een hondenlosloopzone inrichten in de buurt van de school aan de Halmolenweg.