Heerlijk Zoersel bezorgt extra locaties voor publieke vuilnisbakken aan het college

Deze zomer deed Heerlijk Zoersel een oproep om locaties door te geven waar een publieke vuilnisbak zou kunnen helpen in de strijd tegen zwerfvuil. Meer dan 50 Zoerselaars reageerden op de oproep met concrete suggesties. Deze week bezorgt Heerlijk Zoersel een lijst met meer dan 20 locaties aan het schepencollege. 

De gemeente heeft dit jaar verschillende GAS-vaststellers aangesteld. Deze controleurs zullen ingezet worden om mensen die zwerfvuil achterlaten op heterdaad te betrappen. Er zal niet gewerkt worden met waarschuwingen, er wordt steeds een dossier opgemaakt.

Heerlijk Zoersel staat achter deze kordate aanpak om onze gemeente zwerfvuilvrij te krijgen. Toch moet er volgens ook meer ingezet worden op preventie. We stellen immers vast dat op heel wat plaatsen waar er geregeld zwerfvuil ligt geen publieke vuilnisbakken beschikbaar zijn.

Oproep leidt tot tientallen locaties

Morgane Bulens van Jong Heerlijk Zoersel: “Deze zomer lanceerden we de actie ‘Hier hoort een bak’. We vroegen Zoerselaars om ons via hierhoorteenbak@heerlijkzoersel.be hotspots te signaleren waar er geregeld zwerfvuil ligt en waar het plaatsen van een publieke vuilnisbak zou kunnen helpen. Voorkomen is immers beter dan genezen en sanctioneren.”

Jos Vekemans, voorzitter Heerlijk Zoersel: “De actie leidde tot meer dan 50 reacties. Ook verschillende bermmeesters die dagelijks de bermen en grachten proper houden, lieten van zich horen. Omdat bepaalde hotspots door meerdere mensen gesignaleerd werden, hebben we uiteindelijk een lijst kunnen opmaken van meer dan 20 locaties waar een vuilnisbak welkom zou zijn. Deze liggen mooi gespreid over de drie deelgemeenten.”

Kaart met locaties aan college bezorgd

Tom Sleeuwaert, fractieleider Heerlijk Zoersel: “Om een goed beeld te krijgen van de input van de Zoerselaars hebben we de locaties op een digitale kaart gezet, vaak met de nodige toelichting erbij. We bezorgden deze kaart aan het schepencollege met de vraag om deze locaties te overwegen voor het plaatsen van een publieke vuilnisbak.

En indien het college zou oordelen dat een of meer locaties niet geschikt zouden zijn, om dan zeker de voorgestelde locaties door te geven aan de handhavers, zodat er frequenter gecontroleerd kan worden. Hopelijk kunnen we op die manier het zwerfvuil op deze locaties verminderen.”

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.