“Geen vuilnisbak? Dan is het dweilen met de kraan open.”

In de zomerfolder van Heerlijk Zoersel deden we een oproep aan de Zoerselaars om locaties door te geven waar het plaatsen van een vuilnisbak zou kunnen helpen in de strijd tegen zwerfvuil. We ontvingen reeds heel wat suggesties. Ken je zelf nog zo’n locatie? Geef het dan zeker even door via hierhoorteenbak@heerlijkzoersel.be.

De gemeenteraad stelde dit voorjaar verschillende GAS-vaststellers aan. Deze controleurs zullen ingezet worden om mensen die zwerfvuil achterlaten op heterdaad te betrappen. Er zal niet gewerkt worden met waarschuwingen, er wordt steeds een dossier opgemaakt.

Heerlijk Zoersel staat achter deze kordate aanpak om onze gemeente zwerfvuilvrij te krijgen. Toch moet er volgens ons ook meer ingezet worden op preventie. We stellen immers vast dat op heel wat plaatsen waar er geregeld zwerfvuil ligt geen publieke vuilnisbakken beschikbaar zijn.

Morgane Bulens (Jong Heerlijk Zoersel) zette de problematiek op de agenda van het partijbestuur van Heerlijk Zoersel: “Aan De Bijl in Zoersel bijvoorbeeld is er geen vuilnisbak aanwezig. Passanten gooien blikjes, papiertjes, mondmaskers, enz. gewoon tussen de planten aan de voorgevel. Omdat er nergens een vuilnisbak te bespeuren valt, dweilen de mensen van onze groendienst met de kraan open, en dat is heel jammer voor het prachtige werk dat ze verrichten.”

Tom Sleeuwaert (fractieleider Heerlijk Zoersel): “Ik merk het zelf ook op tijdens mijn dagelijkse wandeling: ik kom verschillende publieke banken tegen waar nergens in de buurt een publieke vuilnisbak te vinden is, maar wel steeds afval wordt achtergelaten. Het valt ook op dat in sommige straten of delen van straten veel meer zwerfvuil in de grachten of bermen ligt dan elders.”

Daarom startte Heerlijk Zoersel met een actie om meer publieke vuilnisbakken in het straatbeeld te krijgen.

Jos Vekemans (voorzitter Heerlijk Zoersel): “We willen ervoor zorgen dat ook andere hotspots in beeld komen en dat er een oplossing voor wordt uitgewerkt, door bv. een extra publieke vuilnisbak te plaatsen. Voorkomen is immers beter dan genezen en sanctioneren.”

Ken jij ook plaatsen waar een publieke vuilnisbak zou kunnen helpen in de strijd tegen zwerfvuil? Geef dit dan zeker door via hierhoorteenbak@heerlijkzoersel.be.

Heerlijk Zoersel bundelt deze plaatsen en zal op basis hiervan concrete voorstellen doen aan het schepencollege.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.