Meerderheid stemt voorstel h-EERLIJK ZOERSEL weg: er komt geen compensatie voor stijgende kosten restafval

Op de gemeenteraad van januari stemden N-VA, CD&V, Groen en Open VLD het voorstel van h-EERLIJK ZOERSEL weg om de stijgende kosten voor restafval te compenseren. Voor een gezin van 4 personen zal op het einde van deze legislatuur de kost voor het aanbieden van restafval hierdoor met bijna 200 euro gestegen zijn.

Eén van de eerste maatregelen van de nieuwe meerderheid was de afschaffing van de gratis huisvuilzakken. Tot maart 2019 kreeg elke Zoerselaar van de gemeente 4 gratis huisvuilzakken per jaar. Deze praktijk was destijds ingevoerd ter compensatie van de hogere kostprijs van de huisvuilzakken, in vergelijking met de prijs die in onze buurgemeenten gehanteerd werd.

Omdat dit niet conform was met de Vlaamse minimumtarieven voor de ophaling van huisvuil, werden de gratis zakken afgeschaft. Er kwam echter geen compensatie voor de Zoerselaars die vanaf dat moment alle restafvalzakken zelf moesten kopen.

Jos Vekemans, voorzitter h-EERLIJK ZOERSEL: “Voor een gezin van 4 personen komt dit neer op een meerkost van 172,8 euro op 6 jaar tijd. We stelden daarom in maart 2019 voor om de gratis zakken te compenseren met Zoerselcheques. Dat was wettelijk wel mogelijk, dat zou de gemeente geen euro meer kosten en zou bovendien zorgen voor een directe impact op onze lokale ondernemers. Dit voorstel werd destijds jammer genoeg weggestemd.”

Op de gemeenteraad van januari 2022 agendeerde h-EERLIJK ZOERSEL een voorstel om het zogenaamde ‘gebruiksrecht’ van de restafvalcontainer af te schaffen.

Tom Sleeuwaert, fractieleider h-EERLIJK ZOERSEL: “Deze kost is een vaste kost die iedereen die een restafvalcontainer heeft elke maand moet betalen, of je je bak buiten zet of niet. Een ‘vuilbakbelasting’ dus. Wanneer je je bak buiten zet, betaal je bovenop de vuilbakbelasting ook per lediging en per hoeveelheid afval die je aanbiedt. Met ons voorstel tot afschaffing van de vuilbakbelasting wilden we het principe ‘de vervuiler betaalt’ tot de essentie terug brengen: wie effectief afval aanbiedt, betaalt alleen voor die keren dat afval wordt meegegeven en per hoeveelheid aangeboden afval. Door deze vuilbakbelasting af te schaffen, wilden we ook het verlies van de gratis vuilniszakken deels compenseren. Deze belasting is immers een meerkost voor de gezinnen. Voor de 2500 eigenaars van een kleine bak van 40 liter betekent dit een bijkomende kost van 10 euro tot het einde van de legislatuur. Voor de 6200 gezinnen die een bak van 120 liter hebben, kost dit zelfs 33 euro meer.”

De meerderheidspartijen wilden ook deze keer niets weten van het voorstel van h-EERLIJK ZOERSEL en stemden tegen het agendapunt dat het ‘gebruiksrecht’ wilde schrappen.

Een gezin van 4 personen heeft door het verlies van de gratis vuilniszakken (172,8 euro op 6 jaar tijd) en de aanrekening van het ‘gebruiksrecht’ (33 euro voor de resterende 3 jaar) dus een meerkost van zo’n 195 euro in deze bestuursperiode.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.