Eindelijk rechtszekerheid voor onze Zoerselse landbouwbedrijven?

Vandaag trekken duizenden boeren naar Brussel om te protesteren tegen het stikstofplan. Ook vanuit onze regio tekenen heel wat boeren present.

De politieke stellingenoorlog op Vlaams niveau bereikte deze week een hoogtepunt. Het vermijden van een partijpolitieke afgang leek belangrijker dan waar het ten gronde over gaat: rechtszekerheid en een duurzame toekomst voor de landbouwsector.

Voor Heerlijk Zoersel is het duidelijk: onze Zoerselse boeren verdienen alle steun. Het zijn kleinschalige, familiale bedrijven en geen piekbelasters. Toch worden zij enorm geraakt door de plannen die door de Vlaamse meerderheidspartijen N-VA, CD&V en Open VLD vorig jaar werden goedgekeurd in het zogenaamde Krokusakkoord. 

In de Zoerselse rundveebedrijven wordt gewerkt met natuurlijk geventileerde stallen waarin luchtwasinstallaties niet ge├»nstalleerd kunnen worden. En ook de innovatieve technieken voor het reduceren van de uitstoot zijn momenteel nog niet beschikbaar waardoor de timing die de Vlaamse overheid vooropstelt gewoonweg onhaalbaar is voor onze rundveehouders. Dergelijke investeringen zijn trouwens alleen maar haalbaar en rendabel als onze boeren aan schaalvergroting zouden mogen doen, maar ook dat is niet mogelijk. Sterker nog: de Zoerselse boeren zullen zo’n 15% gronden minder mogen bemesten, wat een rechtstreekse impact heeft op de inkomsten van de boeren en de bedrijfsvoering.

Hopelijk kunnen de Vlaamse partijen hun loopgraven verlaten en beseffen ze dat we nood hebben aan een gezonde, duurzame landbouw. En dat rechtszekerheid nodig is, net als een helder perspectief. Onze boeren verdienen dat!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.