Ons oppositiewerk loont: saldo GFT-container wordt kwijtgescholden bij 87 gezinnen

87 gezinnen krijgen eerstdaags een brief van IGEAN met de boodschap dat de aangerekende kosten voor de GFT-bak kwijtgescholden zullen worden. Het is een gevolg van het voorstel dat h-EERLIJK ZOERSEL op de gemeenteraad van december agendeerde. Voor de 177 andere gezinnen die volgens het schepencollege geen recht hebben op een kwijtschelding, zal h-EERLIJK ZOERSEL nagaan of deze kosten alsnog kunnen worden kwijtgescholden.

Begin december lanceerde h-EERLIJK ZOERSEL een meldpunt. Het meldpunt kwam er na verschillende mails en telefoontjes van burgers die problemen ervaarden met hun GFT-bak of restafvalbak van IGEAN. 

Jos Vekemans, voorzitter h-EERLIJK ZOERSEL:  “De meeste klachten gingen over het verplicht moeten betalen voor een restafvalbak, omdat de gezinnen reeds gebruik maakten van een alternatieve ophaler. Maar ook over de factuur voor de GFT-container die bij 254 gezinnen onaangekondigd in de brievenbus viel, kwamen tientallen klachten binnen.”

Op de gemeenteraad van december agendeerde h-EERLIJK ZOERSEL een voorstel om de aangerekende kosten voor de GFT-container kwijt te schelden voor gezinnen die hun container nooit hadden buiten gezet, maar die toch een factuur van IGEAN hadden gekregen. De meerderheidspartijen beloofden dossier per dossier te bekijken wat er mis was gelopen.

Tom Sleeuwaert, fractieleider h-EERLIJK ZOERSEL: “Van de 254 gezinnen die plotsklaps een factuur in hun brievenbus hadden gekregen, wordt nu van 87 gezinnen het openstaande saldo kwijt gescholden. Het gaat meestal over de hoge facturen die opliepen tot meer dan 160 euro. We zijn blij dat de meerderheid de nodige redelijkheid heeft gehad om niet voet bij stuk te houden en deze gezinnen te laten betalen voor iets wat ze nooit gebruikt hebben.”

Maar wat dan met de resterende 177 gezinnen?

Sleeuwaert: “Volgens de meerderheid moeten de andere 177 gezinnen hun factuur wel betalen.  Volgens IGEAN hebben deze gezinnen namelijk ooit een betaling gedaan, hun GFT-container buiten gezet of recent een betalingsuitnodiging ontvangen. Een vreemde redenering aangezien net heel de problematiek begon met een recente betalingsuitnodiging die alle 254 gezinnen ontvingen. We hebben daarom alle gegevens geanonimiseerd opgevraagd bij de gemeentelijke administratie om case per case na te gaan of deze betalingsuitnodiging wel terecht was. Wanneer IGEAN jarenlang nalatig is geweest ten aanzien van de burgers, is het namelijk niet correct om jaren na de feiten een factuur te sturen.”

h-EERLIJK ZOERSEL is alvast blij dat we alvast voor 87 gezinnen voor een oplossing hebben kunnen zorgen. Ons oppositiewerk loont.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.