CD&V Zoersel houdt groter en aantrekkelijker Sint-Teunisplein tegen om nieuwe bibliotheek te kunnen bekostigen

Meerderheidspartij CD&V Zoersel wil niet weten van een groter en aantrekkelijker Sint-Teunisplein voor jong en oud en weigert onze voorstellen hierover zelfs maar te onderzoeken. CD&V wil daarentegen extra woningen bouwen op de plaats van het zonecommissariaat in de nu al gevaarlijke bocht van de Kerkhoflei.
Heerlijk Zoersel betreurt het dat de beperkte openbare ruimte in de kern opgegeven zou worden voor nog meer woningen. Het recht trekken van de Kerkhoflei zou een historische vergissing kunnen rechtzetten. Maar in plaats daarvan wordt een nieuwe historische vergissing gemaakt.

Een zoveelste prestigeproject, terwijl het geld ontbreekt

De Zoerselse meerderheidspartijen willen graag de bibliotheek van Sint-Antonius vernieuwen. De financiële middelen van de gemeente zijn echter beperkt. Schepen voor financiën en bibliotheken Roel van Elsacker (CD&V) wil daarom extra wooneenheden bouwen op de Handelslei in combinatie met de bibliotheek én op de plaats van het zonecommissariaat in de Kerkhoflei sociale woningen. De inkomsten moeten ervoor zorgen dat de nieuwe bibliotheek betaald kan worden.

Fractieleider Tom Sleeuwaert (Heerlijk Zoersel): “Als ik de schepen hoor zeggen dat hij wel woningen moét zetten omdat hij anders de nieuwe bibliotheek niet gerealiseerd krijgt, dan stel ik me de vraag: moeten we nu, op een moment dat het geld er duidelijk niet is, investeren in die nieuwe bibliotheek, of doen we dat niet beter wanneer er terug wat meer financiële ruimte is?

Is er geen geld? Doe dan ook geen uitgaven die je je niet kunt permitteren. Zo gebeurt dat ook in een gemiddeld Zoersels gezin. Als in je huis een oude keuken staat die je graag zou willen vervangen, maar je hebt het geld er niet voor, dan spàren de meeste mensen, en plaatsen ze pas die nieuwe keuken als er voldoende geld is. Ze gaan niet twee slaapkamers van hun huis verkopen om een nieuwe keuken te zetten.

En dat is wat er hier gebeurt. Schaarse openbare ruimte in de kern zal volgebouwd worden om een nieuw prestigeproject te betalen. Iets dat je niet meer kunt rechtzetten, eens je die weg uitgaat.

Toch wil de schepen ons voorstel zelfs niet eens meenemen in de besprekingen om het samen met andere pistes te beoordelen op alle plus- en minpunten. Hij beweert de bezorgdheden van de buurtbewoners, dat alles volgebouwd wordt, te begrijpen, maar in plaats van daar iets mee te doen, spiest hij hen nog extra woningen in de maag. Onbegrijpelijk.”

Het Bindend Sociaal Objectief als excuus

Om de kritiek op deze bouwwoede te pareren, wil CD&V de locatie van het oude zonecommissariaat invullen met sociale woningen en niet met private woningen. Dat is volgens de partij nodig om het Bindend Sociaal Objectief (BSO) te behalen. Met het BSO legt de Vlaamse overheid elke gemeente op om op haar grondgebied een aantal bijkomende sociale huurwoningen te realiseren.

Maar klopt het dat zelf extra woningen bouwen de enige manier is om het BSO te bereiken? Het antwoord is klaar en duidelijk: nee.

Elke lokale overheid kan bijvoorbeeld een ruimtelijk kader creëren dat in bepaalde gebieden bouwpromotoren verplicht om bij grote bouwprojecten of verkavelingen een aantal sociale woongelegenheden te voorzien. Alleen ontbreekt dit kader nog steeds in Zoersel. Had dat er geweest, dan had DCA in de kern van Sint-Antonius 10 sociale woongelegenheden moeten voorzien. De verantwoordelijkheid voor het ontbreken van dit kader ligt bij de vroegere coalities waar CD&V zelf onafgebroken deel van uitmaakte sinds de invoering van het BSO.

Een andere mogelijkheid is private eigenaars overtuigen om hun woning of appartement niet te verhuren op de private markt maar via een sociaal verhuurkantoor. Hierdoor moeten er geen extra woningen of blokken neergezet worden, maar krijgen bestaande wooneenheden een sociale bestemming.

Een ezel stoot zich geen twee keer aan dezelfde steen, behalve in Zoersel

Luc Joris, voorzitter Heerlijk Zoersel: “Dat in de jaren 90 een gevaarlijke bocht in de Kerkhoflei werd gecreëerd om een zonecommissariaat te bouwen, is een historische fout. Die bocht zorgt niet alleen voor een onveilige situatie voor weggebruikers en de nabij gelegen school. Hij snijdt ook een groot stuk af van de publieke ruimte in kern van Sint-Antonius. Dat er nu aan wordt gedacht om hier een woonproject te zetten waarvan de uitrit van de garage zal uitkomen in de bocht, is onverantwoord.

En dat ervoor gekozen wordt om publieke ruimte in te vullen met woningen, terwijl er andere publieke noden zijn, ook dat hebben we al eerder meegemaakt. Zo was het oorspronkelijk de bedoeling om het schoolterrein van Pierenbos groter te maken door twee achterliggende gronden te laten aansluiten aan het schoolterrein. Uiteindelijk werd ervoor gekozen om op deze gronden sociale woningen te bouwen en een nieuwe straat (de Meester Berghmansstraat) aan te leggen op het voormalige schoolterrein. Hierdoor werd het schoolterrein een pak kleiner, terwijl er door de verhuis van de leerlingen van de Lindedreef naar Halle-Velden net méér leerlingen naar die school kwamen. De speelplaats bleek al snel te klein en dus moest de school uitwijken naar het dorpsplein tijdens de speeltijd.

Op zich is het niet erg dat er af en toe fouten gemaakt worden. Dat gebeurt bij iedereen. Maar je hoopt dan wel dat men er iets uit leert. Het is duidelijk dat dit bij CD&V niet het geval is.”


Bekijk een aantal fragmenten uit de gemeenteraad van 19 september 2023.

Wil je de volledige bespreking herbekijken? Klik dan hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.