Geen extra woonproject op de Kerkhoflei, maar een groter en aantrekkelijker Sint-Teunisplein

Dat is de wens van bijna 6 op 10 deelnemers aan ‘De Grote Wijkbevraging’ die Heerlijk Zoersel organiseerde in de zomermaanden. De idee om een extra woonproject te plannen op de plaats van het oude politiecommissariaat kan bijna niemand bekoren.
Heerlijk Zoersel roept de meerderheid op om de piste van een groter Sint-Teunisplein en een rechttrekking van de Kerkhoflei mee te nemen in het traject voor een kwalitatieve kernversterking van Sint-Antonius.  

Sint-Antonius (nog meer) laten bruisen

Vorig jaar schakelde de gemeente Zoersel de Profploeg in om de kern van Sint-Antonius (nog meer) te laten bruisen. De Profploeg is een initiatief van de Vlaamse Overheid dat moet zorgen voor bedrijvige kernen en bruisende buurten. Het team bestaat uit experten en innovatieve denkers. Ze kregen de opdracht van de gemeente om acties voor te stellen die hieraan kunnen bijdragen, bv. ontmoetings- en rustplekken doorheen de kern, de aanleg en functie van het kerkplein bepalen, enz.

Daniël Talpe, ondervoorzitter Heerlijk Zoersel: “Omdat de gemeente tegelijk bezig is met een traject voor een nieuwe bibliotheek in Sint-Antonius, vroeg Heerlijk Zoersel op de gemeenteraad van mei om deze trajecten te combineren. Ze hebben namelijk met elkaar te maken. Zo denkt de Zoerselse meerderheid eraan om op de plaats van het voormalige politiecommissariaat aan de Kerkhoflei een woonproject te voorzien. De opbrengst van de verkoop van het oude commissariaat, zou op die manier mee geïnvesteerd kunnen worden in de nieuwe bibliotheek.”

Slechts 11% wil extra woningen aan Sint-Teunisplein

“Deze zomer organiseerde Heerlijk Zoersel ‘De Grote Wijkbevraging’. Daarin stelden we per wijk specifieke vragen en legden we dilemma’s voor”, gaan Dirk Fierens en Stef Philipsen verder. Ze waren bij de wijkbevraging het aanspreekpunt voor de inwoners van de wijk Juxschot-Kapellenhof, ten noorden van de Kapellei/Handelslei.

“We vroegen in deze wijk naar de mening van de inwoners over de toekomstige locatie van de bib en van het woonproject. Slechts 11% van de deelnemers was voorstander van een nieuw woonproject in de bocht van de Kerkhoflei. Bijna 6 op 10 deelnemers wil dat de site van het voormalige politiecommissariaat gecombineerd wordt met het Sint-Teunisplein, eventueel nadat de Kerkhoflei op die plaats opnieuw recht wordt getrokken. Hierdoor zou een enorme publieke zone gecreëerd kunnen worden met heel wat mogelijkheden.”

Meer ontmoetingsplekken en publiek groen

Luc Joris, voorzitter Heerlijk Zoersel sluit aan: “Het Sint-Teunisplein wordt momenteel vooral gebruikt voor grote events, zoals het Aspibal, Tomates Cravates en het Kermisweekend. En dat moet in de toekomst absoluut zo blijven. Door het plein te vergroten, is er echter nog veel meer mogelijk: meer publiek groen voorzien, de nodige rust- en picknickbanken, een attractief speelpleintje, een petanqueveld of andere invullingen voor jong en oud.

We doen daarom een oproep aan de meerderheid om deze piste van een groter Sint-Teunisplein alle kansen te geven en niet bij voorbaat van tafel te vegen. Dit idee werd trouwens geopperd op de GECORO en de Lokale Ondernemingsraad en krijgt duidelijk veel bijval van de inwoners en handelaars in de wijk.

Het recht trekken van de Kerkhoflei maakt het ook mogelijk om in een keer de veiligheid in de omgeving van de nabij gelegen scholen (Antoontje en Klim-Op) te verhogen.

De herinrichting van een deel van de dorpskern gebeurt maar eens om de zoveel decennia en de beschikbare openbare ruimte is sowieso al beperkt. Laat ons deze opportuniteit dus met twee handen grijpen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.