De dorpszaal – een gemiste kans

Elke euro kun je maar één keer uitgeven. De nieuwe meerderheid gaat er prat op om ‘meer te doen met minder middelen’.
Dat gaat jammer genoeg niet op voor de nieuwe dorpszaal waar je zondag tijdens de openwervendag een kijkje kunt gaan nemen.

DE HOGE KOSTPRIJS

De kostprijs van de dorpszaal is namelijk 1,6 miljoen euro hoger dan een grondige renovatie van zaal Sint-Maarten in de Lindedreef die Heerlijk Zoersel had voorgesteld.

GEEN BETERE FUNCTIONALITEIT

Zo’n meerkost is alleen te verantwoorden als de nieuwe zaal functioneel een stuk beter is dan de oude. Maar ook dat is jammer genoeg niet het geval.

 

Zaal Sint-Maarten

Dorpszaal

Toiletten

bovengronds

ondergronds[a]

Berging

bovengronds

ondergronds

Drankenberging

bovengronds

ondergronds

Leveringen

via aparte ingang

langs inkom zaal

Keuken

53 m²

34 m²

Bar

12 m²

14 m²[b]

Vestiaire

naast ingang

niet naast ingang

11 m²

7 m²

Podium

vast podium

geen vast podium[c]

Energieverbruik

23.542 kWh/jaar[d]

72.500 kWh/jaar[e]

Kostprijs

+/- 500.000 euro[f]

+/- 2.100.000 euro[g]


GEEN BUDGET MEER VOOR DE ANDERE DEELGEMEENTES

Deelgemeente Halle krijgt dus een nieuwe, dure zaal met heel wat mankementen. Met de 1,6 miljoen die de gemeente had kunnen uitsparen door te kiezen voor een renovatie had de verenigingsinfrastructuur in deelgemeente Zoersel gerealiseerd kunnen worden én een uitbreiding van het Klavier. Een structurele oplossing voor 3 deelgemeenten dus.[h]


BYE BYE GREEN

De meerderheid komt graag in het nieuws met acties als ‘Bye bye grass’, maar doet net het tegenovergestelde in de historische pastorijtuin: bomen en struiken maken plaats voor gras en beton.

Meer dan 30 bomen werden gerooid voor dit project.[i] Ongeveer een derde van de tuin wordt opgegeven voor beton en verhardingen:

  • 10% voor de zaal zelf
  • 7% voor de parkeerruimte aan de Vogelzang (waarvoor de oude haag nog volledig zal verdwijnen)
  • 6% voor grasdals
  • 6% voor bestrating rondom de zaal en door andere verhardingen.

 

Verantwoording

[a]      In tegenstelling tot zaal Sint-Maarten zijn alle toiletten ondergronds, met uitzondering van één mindervalidetoilet op het gelijkvloers. Er is echter geen personenlift voorzien in de dorpszaal. Dat er bij een renovatie (bv. van de Kapel) weinig mogelijkheden zijn om toiletten bovengronds te voorzien is begrijpelijk, maar bij een nieuwbouw is dit een gemiste kans, zeker omdat er ook heel wat activiteiten zullen zijn voor senioren.

[b]      De nieuwe bar is amper groter dan de bar van zaal Sint-Maarten, terwijl de vraag was om een grotere bar te hebben. Bovendien kon in zaal Sint-Maarten de drank makkelijk gehaald of aangevuld worden van de drankenberging achter de bar. In de nieuwe zaal moet hiervoor telkens naar de kelder gegaan worden via de foyer die bij activiteiten vol zal staan met bezoekers.

[c]      De verenigingen moeten voor activiteiten (toneel, lezing, concert, …) steeds zelf een podium construeren met podiumelementen die zich in de ondergrondse berging bevinden.

[d]      Dit is het jaarverbruik van zaal Sint-Maarten met een klassieke huisbrandolie-gestookte ketel, gasverbruik en elektriciteit voor een vergelijkbare oppervlakte (maar minder goed geïsoleerd dan de nieuwe dorpszaal). (Bron: Klimaatplan Zoersel p. 119)
Gemiddeld wordt zaal Sint-Maarten een 9-tal keren per maand gebruikt gedurende een dagdeel. Alleen voor die gebruiksmomenten wordt deze zaal verwarmd. 

[e]      Voor de dorpszaal rekent men 3 keer méér: 72.500 kWh/jaar. (Bron: Haalbaarheidsstudie p. 3)
Het verschil in verbruik is te verklaren door het discontinu gebruik van een dorpszaal en het gekozen verwarmingssysteem. In de dorpszaal wordt gekozen voor vloerverwarming. Het op temperatuur houden van de zaal tussen de activiteiten door zal liefst 80% van het volledige energieverbruik in beslag nemen. Dit is absoluut geen duurzame keuze.

[f]       Inschatting van wat een grondige renovatie van zaal Sint-Maarten kost: sanitair, elektriciteit, verwarming, keuken, toog, podium, backstage, afwerking, enz. (Bron: vergelijking met andere prijsopgaves)

[g]      Kostprijs van volledige project dorpszaal met noodzakelijke omgevingswerken (bv. parking), zonder de kost van de verbouwing van de pastorij. (Bron: aanpassing meerjarenplan 2021)

[h]      Voor deelgemeente Zoersel is in het meerjarenplan slechts 900.000 euro voorzien (voor Eendracht Maakt Macht, Tilia en Obscura), voor Sint-Antonius 50.000 euro (studie voor uitbreiding het Klavier). (Bron: aanpassing meerjarenplan 2021)
Door deze bedragen samen te tellen met de 1,6 miljoen euro, kom je uit op 2.550.000 euro budget voor structurele oplossingen in Sint-Antonius en Zoersel.

[i]       Bron: inplantingsplan afbraak

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.