Heerlijk Zoersel betreurt hoge gebruikstarieven nieuwe dorpszaal voor privégebruik

Op de gemeenteraad van augustus werden de nieuwe gebruikstarieven voor de dorpszaal goedgekeurd. Deze zal gebruikt kunnen worden door verenigingen, maar ook door privépersonen voor een babyborrel, een jubileumviering, een koffietafel, enz.
Hoewel de gemeente steeds heeft gezegd het gebruik en de tarieven te willen enten op die van de huidige zaal Sint-Maarten, blijkt de gebruikskost voor privépersonen liefst 77% hoger te liggen in de nieuwe zaal.
Heerlijk Zoersel stelde op de gemeenteraad voor om deze prijs te verlagen, om ervoor te zorgen dat de zaal optimaal gebruikt zou worden. De meerderheid wilde hier echter niet in meegaan.

De nieuwe dorpszaal naast de pastorij zal vanaf september gebruikt kunnen worden. Daarom moesten de gebruikstarieven worden vastgelegd op de gemeenteraad van augustus.

De voorbije jaren werd steeds gezegd dat het gebruik en de tarieven geënt zouden worden op zaal Sint-Maarten, de oude parochiezaal in de Lindedreef. Dit betekent dat dezelfde activiteiten kunnen plaatsvinden in de nieuwe zaal als in de oude zaal en dat ook de gebruikstarieven hetzelfde zullen zijn.

Voor verenigingen zijn de gebruikstarieven gelijk gebleven, zoals beloofd, en dat is een heel goede zaak aangezien zij de zaal het meest gebruiken.

De gemeente wil echter ook dat de nieuwe zaal in de pastorijtuin gebruikt zal kunnen worden voor koffietafels, babyborrels, enz. In dat geval wordt de zaal gereserveerd door individuele Zoerselaars voor privégebruik. Voor privépersonen gelden andere tarieven dan voor verenigingen en deze liggen traditioneel hoger dan voor verenigingen.

Tom Sleeuwaert, fractieleider Heerlijk Zoersel: “Daar is op zich niks mis mee. In de bestaande zaal Sint-Maarten betaalde je als erkende vereniging die de zaal en de keuken een dag wil gebruiken 120 euro. Een privépersoon betaalde er 240 euro. Dat is haalbaar.

In de nieuwe zaal betaalt een erkende vereniging nog steeds 120 euro, maar als privépersoon zal je voortaan 425 euro moeten ophoesten. Een stijging met maar liefst 77%. Niet alleen gaat dit in tegen wat de gemeente steeds gezegd heeft over de gebruiksvoorwaarden van de nieuwe zaal, hierdoor schiet ook de kost van een activiteit georganiseerd door individuele Zoerselaars en Zoerselse gezinnen flink de hoogte in. Tel daarbij dat er in tegenstelling tot de oude zaal veel minder materiaal beschikbaar zal zijn in de keuken, zoals borden, glazen, bestek, enz. Ook dat betekent in veel gevallen een meerkost als je een activiteit organiseert.”

Heerlijk Zoersel vreest dat de nieuwe dorpszaal hierdoor minder aantrekkelijk zal zijn voor privé-initiatieven dan de bestaande zaal en dat de nieuwe zaal dus niet optimaal gebruikt zal worden. Dat zou bijzonder jammer zijn, gezien de enorme investering.

Heerlijk Zoersel deed daarom de oproep om het tarief voor privégebruik te verlagen, maar de meerderheid wilde hier niet in meegaan.

 

De tarieven van de nieuwe dorpszaal. Voor privégebruik stijgt de kost voor de zaal incl. keuken van 240 euro naar 425 euro.

Eén gedachte over “Heerlijk Zoersel betreurt hoge gebruikstarieven nieuwe dorpszaal voor privégebruik

  1. Typisch Zoersels beleid.
    Te hoge kosten maken… de burger ervoor laten opdraaien.

    Ooit zal de bal weleens in het andere doel gestampt worden, nog liever vandaag dan morgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.