Klimaatplan gemeente Zoersel verworpen op gemeenteraad

Op de gemeenteraad van 21 mei werd het klimaatplan van de gemeente Zoersel verworpen na een staking van stemmen. Schepen Cindy Van Paesschen (N-VA) onthield zich bij de stemming waardoor de krappe meerderheid van 14 op 27 zetels ineens geen meerderheid meer had. Opvallend: het klimaatplan was in april ook al eens geagendeerd, maar werd toen op het laatste ogenblik teruggetrokken door de meerderheid omwille van ‘fouten in de cijfers’.

h-EERLIJK ZOERSEL, CD&V en Vlaams Belang maakten in hun uitvoerige tussenkomsten brandhout van het klimaatplan.

Voor h-EERLIJK ZOERSEL was het ‘Klimaatplan 2030’ de naam ‘plan’ niet waardig, maar omdat er geen concrete acties, prioriteiten of engagementen in stonden.

“Het ‘Klimaatplan 2030’ dat klimaatschepen Marc de Cordt (Groen) voorstelde op de gemeenteraad is een lijvig document van meer dan 100 bladzijden. Het geeft een beeld van de huidige situatie van onze gemeente met cijfers van 2012 en 2016 en de bedreigingen die op ons afkomen. Daarnaast bevat het een aantal ideeën om het hoofd te bieden aan deze bedreigingen. Maar daar wringt het schoentje,” zegt Tom Sleeuwaert, fractieleider van h-EERLIJK ZOERSEL, “het zijn ideeën, maar geen engagementen. De gemeente legt zich geen concrete doelstellingen op en we zien ook nergens concrete projecten en deelprojecten in het klimaatplan staan. En ook een prioriteitsbepaling en de nodige budgettaire middelen die hiervoor nodig zijn, ontbreken.
Het klimaatplan lijkt daarom een beetje op een prikbord op Pinterest waarop verschillende ideeën worden gebundeld om mensen te inspireren. Maar met inspiratie alleen gaan we er niet geraken en gaan we dus ook de primaire doelstelling om een CO2-reductie van minimaal 40% te realiseren tegen 2030 niet halen.”

Jos Vekemans (voorzitter van h-EERLIJK ZOERSEL): “We vinden dus dat er nog een cruciaal stuk in dit plan ontbreekt, namelijk: hoe gaan we dit concreet realiseren? welke prioriteiten leggen we zodat we volgens de 80-20-regel in eerste instantie werk maken van maatregelen en initiatieven die relatief weinig tijd en geld vragen, maar wel een grote impact hebben?”

Voor h-EERLIJK ZOERSEL had het daarom beter geweest om iets meer tijd te nemen voor dit klimaatplan om deze concretiseringsslag door te voeren. De partij stak daarom op de gemeenteraad van mei de hand uit naar het bestuur om er samen wél een werkbaar instrument van te maken en met een breed gedragen klimaatplan te komen op een latere gemeenteraad.

Eenzelfde boodschap kwam er van de andere oppositiepartijen CD&V en Vlaams Belang.

Schepen De Cordt legde de kritiek van de oppositie naast zich neer en wilde het klimaatplan deze keer wel goedgekeurd zien. Het was voor hem prima zoals het was.

Schepen Cindy Van Paesschen (N-VA) vroeg net voor de stemming een schorsing van de gemeenteraad omdat ze het niet eens kon zijn met het klimaatplan zoals het nu voorlag, zeker na de eindeloze kritiek van de oppositie en de uitgestoken hand. Niettemin werd het plan na de schorsing toch ter stemming gebracht.

Jos Vekemans: “Wat schepen Van Paesschen gedaan heeft, was de enige correcte houding. Het vraagt moed om jezelf in een dergelijk krappe meerderheid te onthouden, waardoor er een staking van stemming ontstaat en het punt dus verworpen wordt. We hopen dat het bestuur beseft dat er nog heel wat werk is aan het klimaatplan, maar we zijn vanuit onze partij erg gemotiveerd om hier mee onze schouders onder te zetten. ”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.