Opnames gemeenteraad binnenkort ook op gemeentelijke website

h-EERLIJK ZOERSEL haalt zijn slag thuis: binnenkort zullen de geluidsopnames van de gemeenteraad ook via de gemeentelijke website te beluisteren zijn. Zoerselaars zullen per agendapunt kunnen luisteren naar de tussenkomsten vanuit hun luie zetel.

Op de gemeenteraad van januari agendeerde h-EERLIJK ZOERSEL een voorstel om de gemeenteraden voortaan uit te zenden en de opnames beschikbaar te stellen via de gemeentelijke website. Het voorstel werd toen meerderheid tegen oppositie weggestemd.

De burgemeester verklaarde toen dat naar aanleiding van het nieuwe huishoudelijke reglement van de gemeenteraad deze vraag al dan niet een antwoord zou krijgen.

Tom Sleeuwaert (fractieleider h-EERLIJK ZOERSEL): “Op de gemeenteraad van mei stond het nieuwe huishoudelijke reglement geagendeerd en we waren zeer blij dat het ter beschikking stellen van de geluidsopnames op www.zoersel.be er nu in opgenomen is.”

h-EERLIJK ZOERSEL heeft daarenboven heel wat input geleverd om het nieuwe huishoudelijk reglement vorm te geven.

  • Zo worden agendapunten van de oppositie vanaf nu vooraan op de agenda geplaatst. Deze gentlemen’s agreement die bestond in het verleden en bij de start van deze legislatuur met de voeten werd getreden door de nieuwe meerderheid staat nu zwart op wit in het huishoudelijk reglement.
  • Ook verzoekschriften en voorstellen van burgers zullen vanaf nu vooraan op de agenda van de gemeenteraad geplaatst worden om te vermijden dat de burgers de volledige raadszitting moeten volgen voor hun punt behandeld wordt.
  • Vanaf nu zal er ook in de elektronische nieuwsbrief van de gemeente worden verwezen naar de agenda van de gemeenteraad zodat burgers weten wat er op de eerstvolgende gemeenteraad besproken zal worden.
  • Er zal ook telkens expliciet vermeld worden dat de vergadering openbaar is en dat geïnteresseerde burgers dus aanwezig mogen zijn. Ook na een zitting van de gemeenteraad zal er voortaan breder gecommuniceerd worden over de beslissingen.
  • Een ander belangrijk punt: vragen van raadsleden die tijdens een gemeenteraad niet of niet volledig worden, worden schriftelijk beantwoord tegen de volgende gemeenteraad. De schriftelijke antwoorden op deze vragen worden toegevoegd aan het zittingsverslag.

Tom Sleeuwaert: “h-EERLIJK ZOERSEL is blij dat in een constructief overleg, over de grenzen van meerderheid en oppositie heen, het huishoudelijk reglement fundamenteel verbeterd is.

Het moge duidelijk zijn dat door de krachten te bundelen het resultaat nu breder gedragen is en we hopen dan ook dat dit soort voorafgaand overleg in de toekomst door het bestuur zelf geïnitieerd zal worden.

We kijken daarom nog steeds uit naar een uitnodiging van de meerderheid om het klimaatplan dat op de laatste gemeenteraad werd verworpen ten gronde te verbeteren, samen met de oppositiepartijen. Een onvoldragen plan kan immers niet zomaar doorgedrukt worden door één meerderheidspartij tegen de wil van de coalitiepartners en de volledige oppositie in.”

Eén gedachte over “Opnames gemeenteraad binnenkort ook op gemeentelijke website

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.