Anderhalf jaar nadat vanuit de oppositie de uitdrukkelijke vraag kwam om gesprekken aan te knopen met de gemeente Lille, geeft het college gevolg aan onze vraag. Deze gesprekken moeten ertoe leiden dat zwemwater gegarandeerd wordt in de buurt, in eerste instantie voor onze Zoerselse basisscholen.
Hoe kunnen we ervoor zorgen dat zwemwater gegarandeerd blijft wanneer het huidige zwembad in Pulderbos zijn deuren sluit? Deze vraag houdt de Zoerselse politiek al meer dan twee jaar in de ban.
Een haalbaarheidsstudie moest duidelijkheid bieden
Sportschepen Olivier Rul (Open VLD) wilde liefst een groot commercieel zwembad à la Plopsaqua als alternatief en geloofde zelfs dat een dergelijke piste een stuk goedkoper zou zijn voor Zoersel dan een sportbad. Dit werd echter al snel rechtgezet door een zwembadexpert.
Op vraag van de oppositie werd in juni vorig jaar door de gemeenteraad de opdracht gegeven om een haalbaarheidsstudie uit te voeren. Deze moest de drie verschillende scenario’s in kaart brengen zodat met alle feiten op tafel een weloverwogen keuze gemaakt kon worden. Er moesten drie pistes onderzocht worden: een groot toeristisch zwemcomplex bouwen, een sportbad bouwen en het huren van zwemtijd in het zwembad van een andere gemeente, zoals Lille dat over twee jaar een nieuw zwembad in gebruik neemt.
Cindy Van Paesschen, raadslid Heerlijk Zoersel: “Ik heb dit ontwerpbesluit destijds als onafhankelijk schepen mee gesteund, omdat het noodzakelijk is goed te weten waar je aan begint voor je als gemeente keuzes maakt die decennialang een impact hebben op onze financiën. Omdat ik deze haalbaarheidsstudie steunde, konden de collega’s uit de toenmalige meerderheid niet anders dan ook hun steun te verlenen aan deze studie.”
Zelf bouwen blijkt onbetaalbaar
Uit de haalbaarheidsstudie bleek dat het bouwen van een intergemeentelijk zwembad gigantisch veel geld kost en binnen de gemeentelijke financiën onhaalbaar is.
De Zoerselse oppositiepartijen Heerlijk Zoersel en Vlaams Belang riepen daarom opnieuw op om de gesprekken met Lille aan te knopen. Deze piste was immers stiefmoederlijk behandeld in de haalbaarheidsstudie.
Zandhoven is belangrijker dan Zoersel
Ondanks de tijdsdruk van de nakende sluiting van het huidige zwembad en ondanks het feit dat het reeds in september dit jaar duidelijk was dat ook Kasterlee interesse had in de vrije zwemtijd van Lille, zag de sportschepen geen enkele urgentie om met Lille rond de tafel te gaan zitten.
Jos Vekemans, voorzitter Heerlijk Zoersel: “Olivier Rul vond het belangrijker om eerst rustig met Zandhoven en Ranst over de haalbaarheidsstudie te praten dan actie te ondernemen. De haalbaarheidsstudie was echter klaar en duidelijk: zelf bouwen is gewoon financieel niet mogelijk. Het risico dat een gemeente als Kasterlee ondertussen wel tot een akkoord met Lille zou komen, veegde hij onder de mat. Hij vond loyaliteit richting Zandhoven belangrijker dan het garanderen van zwemwater voor onze scholen.”
Dan toch … gesprekken met Lille
Op de gemeenteraad van december vroegen de oppositiepartijen naar een stand van zaken in het zwembaddossier. De haalbaarheidsstudie was immers al bijna 4 maanden opgeleverd en ondertussen was er geen update van het zwembaddossier gekomen op de gemeenteraad.
Olivier Rul gaf aan dat er dan toch gesprekken waren opgestart met Lille en dat Zoersel tegen eind dit jaar aan Lille zou doorgeven hoeveel zwemtijd er nodig is om onze scholen zwemwater te kunnen garanderen. De piste om zelf te gaan bouwen geniet duidelijk niet meer de voorkeur van de gemeente. De hoge kost om het zwembad te bouwen en de stijgende exploitatiekosten zijn ongetwijfeld de belangrijkste reden hiervoor.
Heerlijk Zoersel roept op om nu door te pakken
Tom Sleeuwaert, fractieleider Heerlijk Zoersel: “Uiteraard zijn we blij dat ‘den euro’ eindelijk gevallen is. Het is alleen bijzonder jammer dat er zoveel tijd over is moeten gaan. Ondertussen zijn er kapers op de kust die ook richting Lille kijken om zwemuren te huren. We kunnen dus alleen maar hopen dat het getreuzel van de sportschepen er niet voor gezorgd heeft dat zij op dit moment al veel verder staan of dat er een opbod gaat ontstaan tussen de geïnteresseerde gemeenten, wat de kost zal opdrijven.
Ik riep schepen Rul daarom op om nu door te pakken om zwemwater te garanderen voor onze scholen. Want als het bouwen van een zwembad niet haalbaar is en er geen zwemuren overblijven in Lille, dreigen we compleet zonder zwemwater in de buurt te vallen.”