Naaldcontainer vanaf nu ook verkrijgbaar in het gemeentehuis

Vanaf nu kun je in het gemeentehuis ook terecht voor lege naaldcontainers. Deze waren tot voor kort alleen in het containerpark verkrijgbaar, wat niet evident is voor mensen die minder mobiel zijn.
Heerlijk Zoersel is blij dat dankzij de medewerking van de buurtcoach een oplossing kon worden uitgewerkt.

In de wijk Risschot woont Karl met zijn echtgenote Viviane. Ze zijn beiden diabetespatiënt en niet echt mobiel. Karl heeft geen rijbewijs, zijn echtgenote wel, maar zij is niet altijd in staat om zich met de wagen in het verkeer te begeven.

Beiden maken ze gebruik van een naaldcontainer. Die af te halen is op het recyclagepark van Zoersel. De volle naaldcontainer brengt Karl met de fiets elke maand naar het ophaalpunt KGA (klein giftig afval) achter de kerk in Sint-Antonius. Daar kon men hem echter geen nieuwe naaldcontainer geven omdat de medewerkers geen lege naaldcontainers bij zich hebben. Hij moest daarom geregeld beroep doen op andere buren om hem naar het containerpark van Zoersel te brengen om daar een lege naaldcontainer op te halen.

Een oplossing bleef uit ….

Karl kaartte dit probleem begin 2022 aan bij de gemeente, maar er gebeurde niets.

Luc Joris, bestuurslid Heerlijk Zoersel: “Hij vroeg mij om tijdens het vragenhalfuurtje voorafgaand aan de gemeenteraad dit probleem voor te leggen aan de bevoegde schepen. Ik heb dit gedaan in maart 2022 en kreeg van Marc de Cordt het antwoord dat men een oplossing zou zoeken. Tijdens het vragenhalfuurtje van juni 2022 heb ik opnieuw de vraag gesteld hoever men stond met een oplossing. Toen schrok men ervan dat de toestand nog steeds ongewijzigd was.

Op de gemeenteraad van januari 2023 heb ik de vraag opnieuw gesteld aan de bevoegde schepen en toen kreeg ik als antwoord dat Igean (de ophaler van KGA) met onderaannemers werkt waar de gemeente geen inspraak in heeft en het probleem dus niet kan oplossen.”

maar de aanhouder wint

Luc contacteerde daarop de pas aangestelde buurtcoach Johan Desmedt met de vraag of hij geen oplossing kon uitwerken voor deze problematiek die ruimer gaat dan alleen de specifieke context van Karl en Viviane.

Luc Joris: “Deze week kreeg ik een antwoord van Johan dat Zoerselaars voortaan ook containers  zullen kunnen afhalen bij het gemeentehuis. Particulieren die in Zoersel wonen, kunnen deze afhalen aan de balie. Er zijn twee formaten beschikbaar: kleine en middelgrote containers.

De volle containers dienen uiteraard nog steeds binnen gebracht te worden op de KGA-punten of in het recyclagepark.”

Heerlijk Zoersel is blij dat met de hulp van de buurtcoach een oplossing kon worden uitgewerkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.