Meerderheid loopt onverantwoord risico met start bouwwerken tijdens beroepsprocedure

De Zoerselse meerderheid (N-VA, Groen en Open VLD) kondigde vorige week aan dat ze nog dit jaar wil starten met de bouw van de dorpszaal in de pastorijtuin van Halle.
Dat er nog een beroepsprocedure loopt, daar trekken de meerderheidspartijen zich niets van aan. Ze lopen hiermee een enorm risico waarvoor ze de verantwoordelijkheid niet willen dragen. Als het misloopt, mag de belastingbetaler ervoor opdraaien. Dat bleek op de gemeenteraad van augustus.

Samen met CD&V agendeerde h-EERLIJK ZOERSEL een agendapunt op de gemeenteraad van augustus over de dorpszaal van Halle. De meerderheid wachtte de bespreking en de stemming van het punt op de gemeenteraad niet eens af en communiceerde vorige vrijdag reeds dat ze nog dit jaar de werken wil aanvatten, wat van bijzonder weinig respect voor de oppositie getuigt.

Jos Vekemans (voorzitter h-EERLIJK ZOERSEL): “Omdat de uitspraak van de beroepsprocedure van OverHal tegen de bouw van de zaal over enkele maanden verwacht wordt, vroegen we om niet vooruit te lopen op de uitspraak en dus nog niet met de werkzaamheden in de tuin te starten. Dat houdt immers heel wat risico’s in.

Volgens PPS-schepen Koen Paredaens (N-VA) is dit een ‘berekend risico’. Dat is klinkklare onzin, omdat de gemeente geen enkele indicatie heeft dat de Raad voor Vergunningsbetwistingen de bouwvergunning niet zal vernietigen.

‘Blufpoker’ of ‘Russische roulette’ zijn dus correcter qua typering. Als de vergunning vernietigd wordt en de werkzaamheden zijn ondertussen gestart, dan kan er namelijk geëist worden om alles opnieuw in de originele toestand te herstellen. Maar wat gaat de gemeente doen als er ondertussen al een stuk van de pastorij werd afgebroken en een kelderverdieping werd gegoten? Dan loopt deze kost in de honderdduizenden euro’s en moet de meerderheid alsnog op zoek naar een andere locatie.”

Tom Sleeuwaert (fractieleider h-EERLIJK ZOERSEL): “Ik stelde de schepen daarom de vraag of hij dat risico ook zou aangaan als het over zijn eigen gezinsbudget zou gaan. Hij reageerde laconiek dat hij niet zoveel geld had. Maar toch wil hij het risico nu lopen, ook al wordt de uitspraak over enkele maanden verwacht. Totaal onverantwoord is dat, pokeren met belastinggeld.

De meerderheid neemt dus de vlucht vooruit, tegen beter weten in. Ze breekt daarbij ook haar belofte dat ze de uitspraak in de beroepsprocedure zou afwachten ‘uit respect voor de Hallenaars’.  Dat de meerderheidspartijen hun dure eden nu gewoon intrekken, zonder dat er nieuwe elementen zijn, daar heb ik maar één woord voor: kazakkendraaierij.

Het is bijzonder jammer dat de meerderheid niet vooruitziend is en anticipeert op een mogelijk negatieve uitspraak in de beroepsprocedure, zoals we samen met CD&V hadden voorgesteld. Door in de maanden tot de uitspraak ook andere locaties te onderzoeken, zou ze na een nietigverklaring een alternatief hebben dat verder uitgewerkt zou kunnen worden. We denken dan bijvoorbeeld aan het voorstel van KFC Halle.”

 

Een bloemlezing uit de gebroken beloftes van de meerderheid:

“Bovendien luisteren wij wél naar de Hallenaar. Als uitvoerend bestuur zouden wij in principe al aan de werken voor de nieuwe dorpszaal begonnen kunnen zijn. Maar uit respect doen wij dat niet”, zegt schepen voor Openbaar Groen Danny Van de Velde (N-VA).”  Bron: Het Laatste Nieuws, 4 februari 2020.

“Toch zou h-EERLIJK Zoersel graag hebben dat de tuin opnieuw proper gemaakt wordt. “Als we effectief in augustus aan de bouwwerken kunnen beginnen, hoeft dat niet is het herinzaaien nutteloos. Indien de beroepsprocedure nog langer duurt, zullen we daar zeker werk van maken”, besluit Van de Velde.” Bron: Het Laatste Nieuws, 4 februari 2020.

“N-VA zegt dat ze uit respect voor de inwoners van Halle niet met de voorbereidende werken zal starten vooraleer de uitspraak van de beroepsprocedure bekend is, maar wou de fruitbomen maximale overlevingskansen geven.” Bron: Gazet van Antwerpen, 31 januari 2020

Eén gedachte over “Meerderheid loopt onverantwoord risico met start bouwwerken tijdens beroepsprocedure

  1. Ik vind dat dit bestuur blijk geeft van wereld vreemheid. Ze hebben reeds een nieuw technisch centrum gebouwd in de achterstraat dat veel meer kost dan een gelijkaardig project in Schilde en nu gaan ze een dorps zaal bouwen op een plaats van rust en kalmte. Dit is toch pure waanzin. Wie, wie heeft er in Halle nood aan een dorpzaal ????? Zo hebben zo ook de oude brouwerij in Halle afgebroken en er een podium neergepoot dat niemand gebruikt. De oude brouwerij had een mooie uitstraling gehad voor het nu eigenlijk zielloos dorp van Halle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.