Meerderheid wil niet weten van lagere tarieven voor de Kapel

Op de gemeenteraad van april agendeerde Heerlijk Zoersel een voorstel om de tarieven van de Kapel drastisch te verlagen en in lijn te brengen met deze van KFCE in Zoersel. De meerderheid wil hier echter niets van weten en vindt de tarieven prima zoals ze zijn. Ze gaat hiermee voorbij aan de reële noden van heel wat verenigingen die op zoek zijn naar geschikte en betaalbare zalen voor het organiseren van hun activiteiten.

Voor welk soort activiteiten is de Kapel bedoeld?

Volgens schepen voor financiën en cultuur Roel van Elsacker (CD&V) is de Kapel in de eerste plaats bedoeld voor culturele activiteiten. Het historische kader met de glasramen leent zich daar uitstekend voor, wat volgens hem ook bleek bij het bezoek van het vorstenpaar. Een fuif van de chiro hoort daar niet thuis, volgens Van Elsacker.

Tom Sleeuwaert, fractieleider Heerlijk Zoersel: “Dat het een unieke locatie is, dat betwist niemand. Maar het is niet alleen een ‘cultuurtempel’ voor the happy few. De Kapel kan immers gehuurd worden door alle soorten verenigingen en zelfs door privépersonen. Het gaat dan niet op om aan een vereniging omwille van de glasramen 3 keer meer te vragen dan de nog grotere zaal van KFCE. De gemeente kan hierbij uiteraard keuzes maken welk soort activiteiten wel of niet kunnen. Dat deed ze recent ook bij de dorpszaal. Je zou dus perfect fuiven in de Kapel kunnen uitsluiten.”

Cultuur stimuleren is ok, maar er zijn ook andere verenigingen

Van Elsacker stelde dat wanneer de tarieven gelijk getrokken zouden worden met KFCE de culturele verenigingen die nu gebruik maken van de Kapel meer moeten betalen dan nu het geval is. Wanneer zij opgenomen zijn in de cultuurprogrammatie van de gemeente krijgen de culturele verenigingen namelijk een korting van 50% voor het gebruik van de Kapel.

Sleeuwaert: “Dit is uiteraard een kromme vergelijking. Van Elsacker rekende in zijn redenering voor KFCE de tarieven aan volle pot, terwijl hij voor de Kapel kortingspercentages toepaste. Niets zegt dat om culturele activiteiten te stimuleren in de Kapel de gemeente zou moeten afstappen van deze korting. Wanneer andere verenigingen gebruik maken van de Kapel of wanneer activiteiten georganiseerd worden die niet in de cultuurprogrammatie zitten, geldt deze korting echter niet en wordt momenteel de volle pot aangerekend. Dat is onhaalbaar voor de meeste activiteiten.”

Meer doen met minder

Heerlijk Zoersel stelde dat het een gemiste kans is dat de Kapel meer dan de helft van het jaar niet gebruikt wordt, terwijl we deze als gemeente nog steeds aan het afbetalen zijn.

Bovendien is het in de drie deelgemeenten de enige locatie met een degelijk uitgeruste keuken. De Kapel zou dus dé oplossing zijn voor verenigingen die een eetfestijn willen organiseren, maar zelf hiervoor geen lokaal hebben.

Heerlijk Zoersel betreurt de houding van de meerderheidspartijen N-VA, CD&V, Open VLD en Groen in deze. Ze staat mijlenver af van de statements die we telkens horen dat ze ‘meer willen doen met minder’ en gaan voor ‘een bruisend Zoersel’. 

Sleeuwaert: “We zullen deze problematiek onder de aandacht blijven brengen van het huidige bestuur en hopen op voortschrijdend inzicht. Wanneer er geen oplossing komt in deze legislatuur engageert Heerlijk Zoersel zich alvast om, wanneer we toetreden tot het bestuur in 2024, de tarieven van de Kapel structureel te verlagen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.