Heerlijk Zoersel is blij dat het college is ingegaan op de vraag van de oppositie om de teksten aan te vullen met de concrete voorbeelden en gevolgen die onze Zoerselse landbouwers hebben aangegeven op de gemeenteraadscommissie. De teksten werden hierdoor een heel stuk concreter en krachtiger.
Op 21 juni vond een gemeenteraadscommissie plaats over het advies dat de gemeente Zoersel zal geven in het openbaar onderzoek bij het stikstofakkoord. Twee Zoerselse landbouwers kwamen tijdens de gemeenteraadscommissie aan het woord, net als een vertegenwoordiger van de Boerenbond.
Het schepencollege had tegen de commissie een ontwerptekst voorbereid, samen met de Zoerselse landbouwers. De tekst bevatte terechte bezorgdheden vanuit Zoersel, alleen waren die niet geconcretiseerd met Zoerselse voorbeelden en de gevolgen voor onze landbouwers.
De gevolgen voor onze Zoerselse landbouwers
Tom Sleeuwaert, fractieleider Heerlijk Zoersel: “Die gevolgen werden ons op de commissie aangereikt door de landbouwers zelf. Heerlijk Zoersel deed daarom samen met Vlaams Belang een oproep aan het college om deze toe te voegen. Hierdoor zou het advies concreter worden en zou het ook in Brussel duidelijk maken dat ook een gemeente als Zoersel, waar geen rode bedrijven bestaan, getroffen wordt.
Ik geef enkele voorbeelden:
- Boeren moeten tot een emissievermindering komen van 15% tegen 2025 en kunnen daar innovatieve technieken voor inzetten. Niet alleen is die timing bijzonder krap, de innovatieve technieken zijn volgens de info van de landbouwers eerder voor grote landbouwbedrijven toepasbaar. Willen onze boeren deze technieken toepassen, dan moeten ze groeien, maar ook dat is niet meer zo evident met het stikstofakkoord.
- Ook de nulbemesting heeft een impact op onze Zoerselse bedrijven. In onze gemeente gaat het over 19 hectaren die niet meer voor landbouw gebruikt gaan kunnen worden. In de buurgemeenten, waar onze boeren ook gronden gebruiken, gaat het over een veelvoud hiervan.
- En ook de slapende NERs (de nutriëntenemissierechten) worden amper gecompenseerd. Boeren gaan maar een vijfde van de waarde krijgen, terwijl de aankoop van deze NERs deel was van het investeringsplan van de landbouwbedrijven.
College geeft gevolg aan onze oproep
Jos Vekemans, voorzitter Heerlijk Zoersel: “We zijn dan ook bijzonder blij dat het college is ingegaan op onze vraag om deze concrete gevolgen voor Zoersel toe te voegen. Het advies dat vanuit Zoersel aan Brussel zal bezorgd worden in het kader van het stikstofakkoord, is hierdoor een stuk concreter en krachtiger geworden.”
Gemeenteraad keurt sterk advies unaniem goed
Sleeuwaert: “Reeds op de gemeenteraadscommissie gaf ik aan dat het belangrijk is om een advies te geven dat gedragen wordt door de voltallige gemeenteraad. Ik deed daar de oproep om over de grenzen van meerderheid en oppositie een krachtig signaal te geven, omdat we allemaal achter onze Zoerselse landbouwers staan in deze problematiek. We zijn dan ook blij en trots dat de Zoerselse gemeenteraad als één blok achter onze Zoerselse landbouwbedrijven staat. Samenwerken loont!”