Van kwaad naar erger: minderheidscoalitie annuleert gemeenteraad zonder voorafgaand overleg

Het democratisch deficit van de Zoerselse politiek wordt met de dag groter. Zo besliste het schepencollege eenzijdig dat de gemeenteraad van september geannuleerd wordt. De politieke fracties van de oppositie werden niet eens geconsulteerd hierover en ook de mening van de gemeenteraadsvoorzitter en een van de schepenen werd straal genegeerd. 

Jos Vekemans (voorzitter h-EERLIJK ZOERSEL): “De uitleg die we kregen, was dat er te weinig agendapunten waren die ter goedkeuring moesten worden voorgelegd. Op zich kunnen we het begrijpen dat, wanneer er te weinig punten zijn om hiervoor een gemeenteraad bijeen te roepen, er overwogen kan worden om de gemeenteraad te annuleren. Dat zou bv. kunnen als er alleen maar punten als een kosteloze grondafstand op de agenda staan. Maar zoiets dient in overleg te gebeuren en kan niet eenzijdig worden opgelegd door het schepencollege. En al zeker niet wanneer het college niet langer kan rekenen op de steun van een meerderheid van de gemeenteraadsleden.

Bovendien: de beleidsdocumenten die op de agenda stonden, zijn wel degelijk belangrijk. Het opvolgingsrapport van het meerjarenplan bijvoorbeeld. Daarin kunnen wij als raadsleden zien hoe ver de coalitie staat met de uitvoering van de acties en actieplannen en hierover vragen, opmerkingen en voorstellen formuleren. Net hetzelfde met het rapport organisatiebeheersing dat ons een beeld geeft van onze gemeentelijke werking. Het is een rapport dat eigenlijk al op de gemeenteraad van juni geagendeerd had moeten worden en uitzonderlijk werd uitgesteld naar de gemeenteraad van 21 september, maar nu blijkt dat deze zitting zelfs niet eens doorgaat. En ook het jaarverslag van de sociale dienst mag toch onder de noemer ‘belangrijk’ geplaatst worden, niet?

Het is niet zo dat, omdat over deze beleidsdocumenten niet gestemd moet worden, er geen debat over kan/moet plaatsvinden. De gemeenteraad is toch geen POSTVAK IN waar dit soort documenten naartoe gestuurd wordt, louter ter kennisgeving?”

De minderheidscoalitie beslist eenzijdig

Tom Sleeuwaert (fractieleider h-EERLIJK ZOERSEL): “Deze punten gaan nu dus verplaatst moeten worden naar een volgende gemeenteraad waardoor de agenda van de gemeenteraad van oktober overbelast dreigt te worden, met mogelijk opnieuw een tweede raadszitting in oktober tot gevolg.

Ik heb mijn ongenoegen over deze gang van zaken daarom geuit ten aanzien van de voorzitter van de gemeenteraad, maar wat bleek? Marcel De Vos was zelf tegen het annuleren van de gemeenteraad van september! Hij had dezelfde bezorgdheid vooraf aan het college laten weten, maar de burgemeester en de schepenen, met uitzondering van Cindy Van Paesschen, beslisten om de gemeenteraad alsnog te schrappen.” 

Concreet betekent dit dus dat het college, dat slechts een minderheid van de raadsleden vertegenwoordigt, eenzijdig beslist over het al dan niet laten doorgaan van een reeds lang aangekondigde gemeenteraad.

Sleeuwaert: “En dat terwijl er nog andere redenen waren om de gemeenteraad wel te laten doorgaan.”

Gemeenteraadsbeslissing wordt genegeerd

Zo moest het college tegen de gemeenteraad van september een voorstel uitwerken om hybride vergaderingen mogelijk te maken vanuit de raadszaal. Deze beslissing werd genomen op de gemeenteraad van februari. De gemeenteraad van september was de laatste gemeenteraad waarop dit voorstel geagendeerd kon worden, en nu wordt deze zitting gewoon geannuleerd.

Vekemans: “We kregen wel een document toegestuurd met enkele technische mogelijkheden, maar buiten een opsomming van deze mogelijkheden was er geen begin van een concreet voorstel. De facto wordt de gemeenteraadsbeslissing van februari dus gewoon genegeerd door de minderheidscoalitie.” 

Agendapunten van oppositie gaan de vuilbak in 

Sleeuwaert: “We hadden voor de gemeenteraad van september ook zelf een agendapunt geagendeerd over de wijkcirculatieplannen, dit naar aanleiding van het aflopen van de proefperiode van de knip in de Antwerpsedreef. En ook Vlaams Belang had blijkbaar tijdig een agendapunt ingediend. 

Desondanks werd éénzijdig beslist om de gemeenteraad te annuleren. We zijn echter vooraf door niemand van de minderheidscoalitie gecontacteerd hierover. We worden gewoon voor voldongen feiten geplaatst. Onze punten worden bij het grof vuil gezet terwijl ze volledig conform het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad zijn ingediend.

Dat een minderheidscoalitie een dergelijke eenzijdige beslissing neemt zonder in overleg te gaan met de verschillende fracties, is ondemocratisch omdat op die manier de rechten van de oppositie ingeperkt worden om punten te agenderen.”

4 gedachten over “Van kwaad naar erger: minderheidscoalitie annuleert gemeenteraad zonder voorafgaand overleg

 1. Deze meerderheid begint meer en meer op ‘Pats poppenspel’ te lijken,maar de poppen zijn verloren geraakt. Oremus!

 2. Eerst en vooral proficiat, Jos en Tom, met de controle en het doen bijsturen van de werken van aannemer Van Roey.

  Wat de gemeenteraad betreft: graag eens een babbel over hoe dat” geklooi” daar in mekaar zit!

  Stan

  PS: Hoe regelen wij de bijdragen als lid h-Eerlijk Zoersel?

  1. Bedankt, Stan

   Wil je lid worden van h-EERLIJK ZOERSEL? Neem dan even contact op met de verantwoordelijke ledenadministratie via 0474 62 99 91 of stuur een mailtje naar leden@heerlijkzoersel.be.

   Het lidgeld bedraagt 5 euro.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.