Veilig verkeer aan een werf … het kan dus wél

Onveilige situaties aan een aantal werven in Sint-Antonius leiden al maanden tot heel wat frustratie bij de Zoerselaars, en terecht. Heerlijk Zoersel meldt deze problemen systematisch bij de bevoegde schepen voor ruimtelijke ordening en mobiliteit, maar er wordt niet ingegrepen. Het kan nochtans anders, zoals een projectontwikkelaar deze week nog aantoonde in de kern van Sint-Antonius.

Luc Joris, voorzitter Heerlijk Zoersel: “Dinsdag omstreeks 10.45 uur reed ik met de fiets naar het centrum van Sint-Antonius. Net voorbij het kruispunt met de Bethaniënlei was het fietspad afgesloten ter hoogte van het zebrapad. Op de afsluiting was verkeerssignalisatie aangebracht die mij duidelijk maakte dat ik de baan moest oversteken omwille van betonwerken aan de werf van de firma Ageres. De signalisatie was correct aangebracht en voldeed aan alle wettelijke normen. Maar het ging nog verder. Er stond een signaalgever aan het zebrapad om indien nodig het verkeer te laten stoppen om de mensen over te laten. Ik ben via het zebrapad overgestoken naar de overkant. Aan het kruispunt met de Zoerselsteenweg was er aan de overkant van de rijbaan terug de nodige signalisatie aangebracht die duidelijk maakt voor de zwakke weggebruiker dat hij aan de lichten moet oversteken omdat er betonwerken bezig zijn op de werf van Ageres. Omdat veel mensen naar de dagbladhandel Antonia rijden, werd deze signalisatie nogmaals herhaald ter hoogte van de Alfons Butsstraat.

Ik was verheugd vast te stellen dat het ook anders kan: duidelijk, volgens de regels én met een correcte opvolging door een eigen signaalgever.”

Laat dit de standaard zijn

Jammer genoeg loopt het niet altijd zo bij andere werven in het dorp. Soms ontbreekt elke vorm van signalisatie, zoals bij de werfkranen die deels op de rijbaan staan in de Karel Uytroevenlaan. En als er wel signalisatie is aangebracht maar niet wordt nageleefd, ontstaan er gevaarlijke toestanden. Denk maar aan het geregeld negeren van het verbod op werfverkeer in de schoolomgeving bij aanvang en bij de afsluit van de schooldag aan de werf van DCA aan de kerk.  

Heerlijk Zoersel meldt dit soort mistoestanden geregeld op de gemeenteraad en ook steeds rechtstreeks aan Marc de Cordt (Groen), de bevoegde schepen voor ruimtelijke ordening en mobiliteit. Toch wordt er niet opgetreden tegen deze firma’s.

Luc Joris: “Volgens de schepen biedt het charter werfverkeer onvoldoende basis om in te grijpen. We hebben echter reeds maanden geleden voorgesteld om via een collegebesluit een tijdelijk politiereglement rond de werf in voege te laten treden. Dan kan er wél opgetreden worden.

Sedert 2019 heb ik de wantoestanden aangeklaagd bij bouwwerken in het centrum van Sint-Antonius, tot vervelens toe. Zelfs nu nog zijn er projectontwikkelaars die totaal niet in orde zijn. Laat ze een lesje nemen aan Ageres, wat dan ook nog eens een lokale onderneming is met haar roots in Sint-Antonius. Laat dit de standaard worden.”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.