de brug tussen burger en politiek

Gemeenteraad, Wonen en samenleven

Gemeente verplicht kopers om huis te laten zetten door bouwteam op percelen betaalbaar wonen

Aan ‘De Blokskens’ komt op de plaats van het vroegere gemeentemagazijn in Halle een project voor betaalbaar wonen. 4 van 5 percelen zullen toegewezen worden aan jonge Zoerselaars. h-EERLIJK ZOERSEL is blij dat de gemeente werk maakt van betaalbaar wonen. Toch vreest onze partij dat het project aan de Blokskens een stuk duurder zal uitvallen en hierdoor zijn doel voorbij gaat schieten. Kopers zullen namelijk verplicht worden om het huis te laten zetten door een bouwfirma die door de gemeente wordt aangeduid.
h-EERLIJK ZOERSEL stelde voor om deze voorwaarde te schrappen in de bijzondere verkoopvoorwaarden, maar de meerderheid wilde hier niet in meegaan.

Charlotte Vercruyssen (gemeenteraadslid h-EERLIJK ZOERSEL): “We vinden het zeer goed dat 4 van de 5 percelen aan jonge Zoerselaars zullen worden toegekend. Het is immers verre van evident om in onze gemeente betaalbare bouwgronden te vinden. Vorig weekend nog stond Zoersel in Het Laatste Nieuws aangeduid als een van de duurste gemeenten van de provincie met een stijging van 5% ten opzichte van het jaar ervoor.”

De gronden aan de Blokskens zullen verkocht worden aan 80% van de marktwaarde. En er is ook een mogelijkheid tot erfpacht. Om een architecturale afstemming te verzekeren, verplicht de gemeente de kopers tot een ‘verkoop op plan’. Dat betekent dat de gemeente een bouwteam zal aanstellen dat de plannen zal opmaken van alle woningen en de woningen ook zal bouwen.

Tom Sleeuwaert (fractieleider h-EERLIJK ZOERSEL): “Deze verkoop op plan is geen goede zaak. Om te beginnen hebben bouwteams die door de gemeente Zoersel worden aangeduid, in het verleden niet altijd blijk gegeven dat ze degelijke oplossingen aanbieden aan een scherpe prijs. Je zult maar als koppel een grond aankopen en vaststellen dat je huis een stuk duurder blijkt als het gezet wordt door een bouwteam dat door de gemeente werd aangeduid dan wanneer je een andere aannemer zou inschakelen of het zelf zou bouwen. Dan is het geld dat je uitspaart bij de aankoop van de grond mogelijk al snel opgesoupeerd door het bouwteam.

Vergelijk het met een café dat vasthangt aan een brouwer. Omdat de concurrentie daar niet kan spelen, kan zo’n brouwer in principe vragen wat hij wil. We vinden het ook verkeerd dat mensen het recht ontzegd wordt om zelf een huis te bouwen, want ook dat sluit je uit bij deze werkwijze.

Onze fractie stelde voor om de voorwaarde te schrappen die zegt dat kopers in zee moeten gaan met het bouwteam dat aangesteld wordt door de gemeente. Architecturale afstemming krijgen, kan ook anders volgens ons. Kijk naar hoe het Klooster werd gedaan.

De meerderheid wilde hier niet in meegaan. Onze fractie heeft zich daarom onthouden.”

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.