Hoe zorgen we ervoor dat Zoersel een groene, landelijke gemeente blijft?

Toekomstplan ruimtelijke ordening uitwerken

Hoe zien we onze gemeente evolueren de komende jaren en zelfs decennia?

Welke ontwikkelingen (wonen, ondernemen, enz.) zijn waar mogelijk en aan welke voorwaarden moeten die voldoen?

Hoe kunnen we ervoor zorgen dat bouwprojecten het landelijke karakter en het DNA van een dorpskern bewaren en versterken?

Hoe zorgen we ervoor dat jonge Zoerselaars in de toekomst een betaalbare woning kunnen huren/kopen?

Deze en andere vragen op het vlak van ruimtelijke ordening moeten vertaald worden in een duidelijke toekomstvisie en een juridisch afdwingbaar kader.

Eens dit Toekomstplan er is, moet het natuurlijk ook toegepast worden in de praktijk. Voor projecten met een potentieel grote impact moet de GECORO als adviesraad steeds van in het begin betrokken worden. Ontwikkelaars zullen zich hierdoor, voor ze concrete projecten indienen, moeten afvragen wat een nieuw project kan bijdragen aan het dorp of de wijk en aan de bewoners. Bv. zichtassen vrijlaten, open ruimte versterken, trage wegen creëren, groene en blauwe elementen toevoegen. 

Waarom?

Veel Zoerselaars ervaren dat er steeds meer wordt bijgebouwd en verkaveld. Vaak proberen ontwikkelaars zoveel mogelijk wooneenheden of kavels te realiseren ten koste van de woonkwaliteit, het aanwezige of mogelijke groen, ontmoetingsmogelijkheden, enz.

Wanneer de gemeente vergunningen weigert, halen ontwikkelaars bij de deputatie, vaak hun slag thuis, omdat een duidelijk juridisch afdwingbaar kader ontbreekt in onze gemeente.

Voorbeelden uit de wijken

  • Een duidelijke visie uitwerken voor de site rond het Sint-Teunisplein.
  • Het groen in de wijk Risschot staat onder druk. Percelen worden verkaveld en vaak vindt een kaalkap plaats wanneer ze bebouwd worden. In het toekomstplan moeten duidelijke voorwaarden opgenomen worden om het specifieke karakter van de wijk Risschot te bewaren.
  • Een duidelijke visie uitwerken voor de kern van Zoersel met ook maatregelen op korte termijn. (wijk 3, 6 en 7)
  • Een structurele oplossing voor de weekendzones door bewoners woonrecht te geven zoals dat reeds in andere gemeenten gebeurde.
  • In het toekomstplan zal ook een invulling moeten komen voor het projectgebied aan de site van Van Aerde.

Een tijdelijke bouwstop invoeren voor nieuwe, grote bouwprojecten en omvangrijke verkavelingen

Zolang er geen toekomstplan ruimtelijke ordening is met bijhorend juridisch kader, wordt net zoals dat in Malle gebeurde, een tijdelijke bouwstop ingelast voor grote woonprojecten en worden nieuwe, grote verkavelingen on hold gezet.

Uiteraard kunnen kleine bouw- of renovatieprojecten van individuele Zoerselaars wel nog steeds aangevraagd worden.

Waarom?

Grote bouwprojecten en omvangrijke verkavelingen hebben een aanzienlijke ruimtelijke impact. Denk maar aan effecten op vlak van mobiliteit, leefbaarheid, verdwijnen van groen, enz. Een tijdelijke bouw- en verkavelingsstop voor nieuwe, grote projecten zorgt ervoor dat er geen nieuwe ontwikkelingen gebeuren die achteraf gezien niet passen binnen de ruimtelijke visie.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.